Στη χρήση των κλιματιστικών εν μέσω κοροναϊού και τους κινδύνους που υπάρχουν, αναφέρθηκε ο Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών και κατά πόσο αυτά μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την μετάδοση του κοροναϊού.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μίλησε σχετικά στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο, καθιστώντας σαφές ότι ναι μεν υπάρχει κίνδυνος, για τα κλιματιστικά που ανακυκλώνουν τον ήδη υπάρχοντα αέρα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Εάν ο κλιματισμός φέρνει αέρα από το περιβάλλον μέσα, δεν υπάρχει κίνδυνος.  Κίνδυνος δημιουργείται, αν ο κλιματισμός χρησιμοποιεί τον αέρα που βρίσκεται μέσα στο χώρο»

Εξήγησε μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια, ότι: «Αν είμαστε στο σπίτι και δεν έχουμε καλεσμένους, το κλιματιστικό δεν αυξάνει τον κίνδυνο. Κίνδυνος υπάρχει εφόσον ο κόσμος ανανεώνεται, πηγαίνει – κι έρχεται. Όπως για παράδειγμα στις τράπεζες, ή στα νοσοκομεία»

Σχετικά με άλλους ιούς που μεταδίδονται μέσω των κλιματιστικών, σημείωσε ότι: «Η λεγεωνέλλα πολλαπλασιάζεται μέσα από το κλιματιστικό, ο κορωνοϊός δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Όταν έγινε μετάδοση μέσω του κλιματιστικού. Ήταν όσοι βρίσκονταν στην ίδια χρονική στιγμή στη φορά του κλιματιστικού. Δεν είναι τεράστιος ο κίνδυνος με τα κλιματιστικά».