Η Bundesliga είναι οριστικά το πρωτάθλημα που θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα στην επιστροφή στα γήπεδα, μετά από μία δίμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τις… ευλογίες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, οι γερμανικοί σύλλογοι των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών θα αρχίσουν, έστω και χωρίς την παρουσία θεατών, να παίζουν ποδόσφαιρο το τριήμερο 16-18/5, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εφετινή σεζόν.

Τεστ σε όλους

Κι αυτό φυσικά που όλοι εύχονται είναι οι ποδοσφαιριστές να τηρήσουν τις αυστηρές οδηγίες υγιεινής που έχουν δοθεί. To υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει συνεχόμενους ελέγχους για τους ποδοσφαιριστές, τα τεχνικά τιμ αλλά και τους διαιτητές καθώς η Bundesliga έχει εξασφαλίσει 20.000 τεστ κορωνοϊού για τις εννέα αγωνιστικές που απομένουν, αλλά και τα παιχνίδια του Κυπέλλου.

Το γερμανικό πρωτάθλημα είχε σταματήσει στις 13 Μαρτίου και οι σύλλογοι είχαν αρχίσει προπονήσεις σχεδόν πριν από τρεις εβδομάδες, με τους παίκτες χωρισμένους σε μικρές ομάδες. Από την περασμένη Πέμπτη και αφού η Μέρκελ είχε ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση, άρχισαν και οι ομαδικές προπονήσεις.

«Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν γνωρίζουμε» παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου Καρλ-Χάινζ Ρουμένιγκε. Ολοι βέβαια γνωρίζουν πως μία νέα έξαρση του ιού θα μπορούσε να «κλείσει» οριστικά τη σεζόν. Στους πρώτους 1.724 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε παίκτες και προσωπικό των 36 επαγγελματικών ομάδων, βρέθηκαν δέκα θετικά κρούσματα.

Η ευθύνη κυρίως βαρύνει τους ποδοσφαιριστές, που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο 34χρονος επιθετικός της Χέρτα Σάλομον Καλού τιμωρήθηκε από τη διοίκηση και ζήτησε συγγνώμη, καθώς ανήρτησε στα social media βίντεο, στο οποίο έσφιγγε τα χέρια με συμπαίκτες του.

Η εφημερίδα «Bild» μετάφρασε τη φράση «ακολουθήστε τους κανόνες» σε 28 γλώσσες για τους 278 ξένους παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. «Ελπίζω ότι το βίντεο του Καλού θα παραμείνει ένα μεμονωμένο περιστατικό και παράλληλα μία προειδοποίηση για όλους» είπε ο Ρουμενίγκε.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Απαντες ελεγχόμαστε και περιμένω απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής λίγκας, Κρίστιαν Σέιφερτ.

Γκρίνιες στη Γαλλία

Αυτά λοιπόν βλέπουν στη Γαλλία και έχουν αρχίσει την γκρίνια, καθώς με απόφαση της κυβέρνησης το Σαμπιονά διακόπηκε οριστικά. Και ενώ οι γερμανικοί σύλλογοι με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος θα πάρουν άλλα 300 εκατ. ευρώ, οι ομάδες της Γαλλίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λυών Ζαν-Μισέλ Ολάς, χάνουν γύρω στα 700 εκατ.

«Γνωρίζω ότι οι ομάδες σε αρκετές χώρες έχουν ήδη αρχίσει προπονήσεις. Ετσι, πραγματικά αναρωτιέσαι. Δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να ολοκληρώσουμε τη σεζόν;» είπε ο Ολάς στη «L’Equipe». Οι Γάλλοι δεν είναι οι μοναδικοί που «έκλεισαν» τη σεζόν, το ίδιο συνέβη και στην Ολλανδία, επίσης με απόφαση της κυβέρνησης.

Ποιοι ετοιμάζονται για επανεκκίνηση

Η Πορτογαλία είναι σε καλό δρόμο για την επανεκκίνηση, στην Ιταλία οι παίκτες έχουν αρχίσει ατομικές προπονήσεις με όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες, ενώ στην Ισπανία ελπίζουν να αρχίσουν ξανά οι αγώνες τον Ιούνιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς, χαιρέτισε την επανεκκίνηση της Bundesliga λέγοντας: «Η επιστροφή του γερμανικού πρωταθλήματος είναι μία σπουδαία είδηση για το ποδόσφαιρο».

Επίσης, άλλες πέντε ευρωπαϊκές λίγκες όρισαν την εβδομάδα που πέρασε, ύστερα από έγκριση των κυβερνήσεων, ημερομηνίες επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων.

Η Σερβία και η Κροατία «ανοίγουν» το ποδόσφαιρο στις 30/5, η πρώτη με προοπτική να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα με τις τέσσερις αγωνιστικές της κανονικής περιόδου που απομένουν, χωρίς όμως να διεξαχθούν πλέι οφ και πλέι άουτ. Την ίδια ημερομηνία, η Κροατία προγραμμάτισε τους ημιτελικούς του Κυπέλλου και μία εβδομάδα αργότερα την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Με το Κύπελλο αρχίζει και η Ουγγαρία (23/5), ενώ το τουρκικό πρωτάθλημα θα «επιστρέψει» στις 12 Ιουνίου. Τέλος, η φινλανδική λίγκα αποφάσισε να αρχίσει το νέο πρωτάθλημα την 1η Ιουλίου.