Την επιστροφή τους στο Λιμενικό Σώμα επιζητούν τρεις ανώτατοι αξιωματικοί που είχαν αποστρατευτεί τον Μάρτιο του 2019 , επί ΣΥΡΙΖΑ,  χωρίς ουσιαστικό λόγο και τεκμηρίωση- με αναφορές για πολιτική δίωξη και  κομματικά κριτήρια- κι οι οποίοι δικαιώθηκαν από τα διοικητικά κριτήρια. Πρόκειται για τους ναυάρχους  Ανδρέα Θεοφίλου, Ιωάννη Ρουσάκη και  Αλέξανδρο  Λαγουρό που είχαν σημαντικές θέσεις και καθοριστικό ρόλο σε θέματα επιθεώρησης εμπορικών πλοίων, στα Κέντρα Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, στη διερεύνηση της δράσης   εγκληματικών οργανώσεων και σε άλλες διοικητικές , επιχειρησιακές και διπλωματικές θέσεις.

Με δύο διαδοχικές αποφάσεις – στις αρχές του 2020- του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ακυρώθηκε η πράξη αποστρατείας τους, γιατί «το αντίστοιχο πρακτικό δεν αιτιολογείται επαρκώς και πάσχει από νόμιμο έρεισμα σχετικά με την τεκμηρίωση αιτιολογικής βάσης, ενώ δεν εμφανίζει δυσμενή στοιχεία για τους κριθέντες». Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αξιωματικοί στην  σταδιοδρομία τους περίπου 30ετών ποτέ δεν υπέπεσαν σε πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα και καμιά ποινή δεν τους επιβλήθηκε.

Σημειώνεται ότι στο αίτημα επιστροφής τους οι τρεις αξιωματικοί του Λιμενικού αναφέρουν ότι «με την επαναφορά τους στο Λιμενικό Σώμα σε συμμόρφωση των δικαστικών αποφάσεων, δε διαταράσσεται η ιεραρχία, δεδομένου ότι έως και σήμερα δεν έχει προαχθεί νεότερός τους και το σημαντικότερο ότι θα πληρωθούν κενές έως και σήμερα θέσεις τριών υποναυάρχων που καλύπτονται από νεότερούς τους. Αρα οι οι συγκεκριμένοι υποναύαρχοι δεν θα επιστρέψουν ως υπεράριθμοι».