Την επίσπευση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ζητούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, θεωρώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πλήγματα θα είναι ανεπανόρθωτα. Στον απόηχο των αντιδράσεων, η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει μία εβδομάδα νωρίτερα το άνοιγμα των συγκεκριμένων καταστημάτων και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένων προϊόντων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες από τους επιχειρηματίες εστίασης καθώς πυκνώνουν οι σκέψεις της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τελικά νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Μετά τον συνωστισμό στις πλατείες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξουν νωρίτερα ενώ εξετάζει και το σενάριο να μειωθεί ο ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά.

Η μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση αποτελούσε, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρότεινε, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με μείωση του ΦΠΑ.

Ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι το τέλος της κρίσης .