Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού άρχισε να επισκέπτεται χώρες που χαλάρωσαν τα λοκντάουν, οι οποίες καταγράφουν πλέον τα πρώτα «ορφανά» νέα κρούσματα, ενώ μέχρι πρόσφατα κατέγραφαν μόνο εισαγόμενα. Στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19, στη Νότια Κορέα που επαινέθηκε παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στη Γερμανία η οποία είχε τα λιγότερα κρούσματα από τις μεγάλες δυτικές χώρες, ο ιός έχει κάνει την επιστροφή του.

Στην Ουχάν, εντοπίστηκαν την Κυριακή πέντε νέα κρούσματα σε μία μόνο γειτονιά που συνδέονται με ένα νέο κρούσμα που είχε εντοπιστεί μια ημέρα νωρίτερα και ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη από τις 3 Απριλίου. Οι κινεζικές αρχές έστειλαν μια ομάδα ειδικών στην Ουχάν δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να καταστρέψουμε όσα πετύχαμε». Τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 17 νέα κρούσματα στην υπόλοιπη Κίνα.

Η Ουχάν βρισκόταν σε καραντίνα ως τις 8 Απριλίου και η γύρω επαρχία Χουμπέι ως τις 25 Μαρτίου. Η Κίνα έχει κλείσει τα σύνορά της από τα τέλη Μαρτίου, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε κινέζους πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα και αυτοί ήταν η πηγή όλων των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά πάντα υπήρχε η ανησυχία ότι θα επανεμφανιζόταν ο κορωνοϊός στην Ουχάν και αλλού από τοπικές πηγές, κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Η «νέα κανονικότητα»

Η λήψη μέτρων μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της Κίνας θα είναι η «νέα κανονικότητα», είπε στους Financial Times ο Σι Τσεν, ειδικός στη δημόσια υγεία από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. «Υπάρχει αναμφισβήτητα μια μόνιμη ανησυχία για την επανεμφάνιση του ιού».

Εκτός Ουχάν, τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική Κίνα, σε δυο επαρχίες που συνορεύουν με την Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα αντίστοιχα, και οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε επίκεντρα εισαγόμενων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Η Δευτέρα ήταν η μέρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα στη χώρα από τις αρχές Μαρτίου. «Αυτό μας θυμίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε η Επιτροπή Εθνικής Υγείας της Κίνας.

Στη Νότια Κορέα, ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουόν-σουν δήλωσε ότι τουλάχιστον 85 νέα κρούσματα συνδέονται με την ανίχνευση των επαφών ενός άντρα που επισκέφθηκε νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές της Σεούλ έκλεισαν τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα και προσπαθούν να εντοπίσουν τα περίπου 5.000 άτομα που τα επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τα νέα κρούσματα του Σαββατοκύριακου αποτελούν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στη Νότια Κορέα και εξαιτίας τους οι αρχές αναγκάστηκαν να αναβάλουν το άνοιγμα των σχολείων που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα. Στην αρχή της πανδημίας, η Νότια Κορέα είχε τα περισσότερα κρούσματα μετά την Κίνα αλλά χάρη στα μαζικά τεστ, την ανίχνευση επαφών με την βοήθεια της τεχνολογίας και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του Covid-19. Σήμερα εξετάζει την επαναφορά μερικών από τα μέτρα που είχαν χαλαρώσει.

Ο «κακός που γονατίζει την οικονομία»

Στη Γερμανία, ο δείκτης μετάδοσης του ιού (R0) ανέβηκε πάνω από το 1 το οποίο σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ξαναρχίσει να εξαπλώνεται στη χώρα. Επειδή οι Γερμανοί δεν βίωσαν τις δραματικές συνθήκες που βίωσαν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, οι αρχές δυσκολεύονται περισσότερο να πείσουν το κοινό για την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των μέσων κοινωνικής απόστασης. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο πολλοί Γερμανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του λοκντάουν. Το φαινόμενο αυτό, που ο κορυφαίος ιολόγος της Γερμανίας Κρίστιαν Ντρόστεν αποκαλεί «παράδοξο της πρόληψης», τροφοδοτεί ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Στη Γερμανία, ο κόσμος βλέπει ότι τα νοσοκομεία δεν κατέρρευσαν και δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα. Βλέπει μόνο τι συμβαίνει εδώ και όχι την κατάσταση στη Νέα Υόρκη ή στην Ισπανία. Αυτό είναι το παράδοξο της πρόληψης και για πολλούς Γερμανούς, εγώ είμαι ο κακός που γονατίζει την οικονομία», δήλωσε στον Guardian ο Ντρόστεν.