«Αν δημιουργήσουμε 30-40 «πυρήνες» μετάδοσης του κορωνοϊού από τις μεταμεσονύκτιες συγκεντρώσεις στις πλατείες ή από επιπολαιότητες που γίνονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, είναι βέβαιο ότι πλέον δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Ολα τα συστήματα ανίχνευσης, απομόνωσης περιοχών ή μεμονωμένων ατόμων θα καταρρεύσουν. Ολα αυτά θυμίζουν το λάθος με το καρναβάλι της Πάτρας στην αρχή της επιδημίας ή αυτά εκδηλώσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που προκάλεσαν τον όλεθρο από τον COVID-19. Ισως κάποιοι πρέπει να γνωρίζουν πως οι αρχικές εκτιμήσεις για τη χώρα μας ήταν – στις μυστικές ενημερώσεις – ότι ο αριθμός των νεκρών θα κυμαινόταν από 8.000 έως 15.000 κι αυτό προκάλεσε ταχύτατη αντίδραση και περιορίστηκε στους 150. Το μοιραίο λάθος της υποτίμησης του κορωνοϊού φαίνεται ότι γίνεται στη χώρα μας σε αυτή τη δεύτερη φάση. Κι έτσι από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή που θα μετρούμε τα κρούσματα μετά την άρση της καραντίνας αυξάνεται η πιθανότητα να βρεθούμε προ οδυνηρής έκπληξης. Και ίσως τότε το πρώτο μέτρο που θα ληφθεί είναι να απαγορευθεί η κίνηση στους δρόμους από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, για να αποφεύγεται η νυκτερινή μαζική εκτόνωση κυρίως νεαρών ατόμων με συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού μηχανισμού που παρακολουθεί τη διασπορά της επιδημίας στη χώρα μας αλλά και το σύστημα ιχνηλάτησης κρουσμάτων, τοπικών αποκλεισμών κ.λπ. Οι αναφορές αυτές αποτυπώνουν τις ανησυχίες όλης της κυβέρνησης για το… νυκτερινό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην άρση της καραντίνας από τις 4 Μαΐου.

Σαν να μη συμβαίνει τίποτε

Κεντρικό συμπέρασμα των κυβερνητικών στελεχών ήταν ότι το πρώτο διήμερο από την άρση των περιοριστικών μέτρων οι πολίτες ήταν συγκρατημένοι και η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους δρόμους της τάξης του 40%-50% σε σχέση με αυτήν πριν από τον κορωνοϊό, ενώ τηρούσαν τις αποστάσεις κ.λπ. Και έτσι, ενώ υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία ότι όλα βαίνουν καλώς και με ευκολία θα προχωρήσουμε στην απόσυρση κι άλλων περιορισμών, ήλθαν τα διαδοχικά υπαίθρια πάρτι σε 20-30 πλατείες και πλέον όλα φαίνεται να γκρεμίζονται. Επιπλέον ολοένα και περισσότεροι πολίτες ξεθαρρεύουν και κινούνται σαν να μη συμβαίνει τίποτε…

Οπως αναφέρουν επιτελείς του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, «κάποιοι πρέπει να ξέρουν πως όταν αρχίσαμε να ανιχνεύουμε τα 116 κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Κηφισιά, όπως κι εκατοντάδες άλλα που βρέθηκαν -το τελευταίο δίμηνο – στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ανακαλύψαμε ότι σημαντικός αριθμός από αυτά οφειλόταν σε πάρτι και συγκεντρώσεις που διοργάνωναν κυρίως νεαροί σε διάφορες περιοχές αυτών των προαστίων. Τους νοσούντες τους «ένωναν» αυτές οι συναθροίσεις που ελάχιστοι ήξεραν. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν άτρωτοι από τον κορωνοϊό. Κι αυτό το λάθος επαναλαμβάνεται τώρα…».

Πολύ κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Με τους ίδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι «οι επόμενες ημέρες θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες για την πανδημία. Καθότι από τον αριθμό των κρουσμάτων στο επόμενο πενθήμερο θα διαπιστωθεί αν προχωρήσουμε σε περαιτέρω άρση περιορισμών, όπως στις μετακινήσεις εκτός νομού, ή θα αρχίσει το πισωγύρισμα με χρονικά ή τοπικά lockdowns. Οι ημέρες αυτές είναι κριτήριο για όλα…».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιδημιολόγων, μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων ο περιορισμός του ιού ήταν εντυπωσιακός. Ισως οι νοσούντες σε όλη τη χώρα να είναι λιγότεροι από 2.000-3.000 και είναι ενδεικτικό ότι οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ με χιλιάδες τεστ στην επονομαζόμενη «ανοικτή κοινότητα» έχουν βρει μηδαμινό αριθμό κρουσμάτων. Δείγμα ότι υπήρχε γενική συρρίκνωση της διασποράς του COVID-19 και δεν είχαν δημιουργηθεί πολλοί κρυφοί πυρήνες εξάπλωσής του. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, καθεμία από αυτές τις συγκεντρώσεις μπορεί ύστερα από τρεις-τέσσερις εβδομάδες να προκαλέσει από 700 έως 1.200 νέα κρούσματα, με τους νεαρούς να επιστρέφουν σπίτι τους, να μεταφέρουν τον ιό σε συγγενείς, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω εξάπλωσή του, αφού πλέον δεν υπάρχει καραντίνα.

Πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις αποδίδονται κυρίως στη διάθεση χιλιάδων νεαρών ατόμων που είχαν κλειστεί στα σπίτια τους να βρεθούν με φίλους τους και να διασκεδάσουν. Με το δεδομένο ότι είναι κλειστές καφετέριες, μπαρ κ.λπ., χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, με τήρηση των αποστάσεων, χρήση μασκών.

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο διαχείρισης

Προβληματισμό για τον τρόπο διαχείρισης των μεταμεσονύκτιων συγκεντρώσεων εκφράζουν και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που δηλώνουν ότι «μια δυναμική επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και μία επιχείρηση καταστολής θα αποτελεί έσχατο μέσο για να μην υπάρχουν επιπλοκές με αντιδράσεις των πολιτών που θα φέρουν νέες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις, σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο…».

Οι πολιτικές διαμάχες, το «αντάρτικο» και τα ναρκωτικά

Στις διαδοχικές συγκεντρώσεις στην Αγία Παρασκευή φαίνεται κύριο ρόλο να έχουν παίξει διαμάχες στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξωκοινοβουλευτικοί πολιτικοί σχηματισμοί, «συνελεύσεις κατοίκων» και ομάδες αντιεξουσιαστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν συνθήματα και αναφορές για «μάχες ενάντια στη στρατικοποίηση των ζωών μας», για «οικειοποίηση ξανά των δημόσιων χώρων» και χαρακτήριζαν τα μέτρα σαν «κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα με επίκληση τον κορωνοϊό». Ακόμη, σε κείμενο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών σημειωνόταν: «Στην Αγ. Παρασκευή έγινε ξεκάθαρο ότι πίσω από τα “μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας” κρύβονται οι αιώνιοι ευσεβείς πόθοι όσων κυβερνάνε για την ολοκληρωτική καθυπόταξη και τον πλήρη έλεγχο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων»!

Με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. να δηλώνουν ότι «αλίμονο αν στο θέμα των μέτρων για τον κορωνοϊό αρχίζουν να επικρατούν αντιδραστικές και μηδενιστικές αντιλήψεις αλλά και συνωμοσιολογικές θεωρίες. Το ζήτημα του Covid-19 δεν προσφερεται για αντάρτικο και για αντιστάσεις καταπιεσμένων πολιτών. Ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες ζωές είναι διαρκώς ορατός». Ακόμη, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι υπάρχουν και νυκτερινές έξοδοι ορισμένων ομάδων ατόμων προς πιάτσες ναρκωτικών σε διάφορα σημεία της πόλης, οι οποίες είχαν αδειάσει λόγω της καραντίνας, όπως εξάλλου και λόγω της αδυναμίας των κυκλωμάτων για εύρεση και διακίνηση ναρκωτικών το τελευταίο δίμηνο αφού υπήρχε και αυτοπεριορισμός των μεταφορέων ναρκωτικών, διακοπή αεροπορικών δρομολογίων, απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό κ.λπ.