Την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν ξέχασε τους ανθρώπους τους πολιτισμού, σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από τον κοροναϊό, εξέφρασε η Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η υπουργός Πολιτισμού, ξεκαθάρισε πώς η πολιτεία δεν αμέλησε τους καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί και στα πρώτα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο.

«Οι επιπτώσεις του κοροναϊού είναι σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν, άλλοι λιγότεροι, άλλοι περισσότερο. Δεν είναι μόνο ο χώρος των καλλιτεχνών. Ίσως, ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να ακούγεται περισσότερο από τους άλλους. Στα πρώτα οριζόντια μέτρα για τους επαγγελματικούς κλάδους, τον Μάρτιο, συμπεριελήφθησαν 45.000 αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις του πολιτισμού. Πήραν το επίδομα των 800 ευρώ εδώ και μέρες, και έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο, σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση» σημείωσε σχετικά.

Τόνισε μάλιστα, πώς λίγες μέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τον πολιτισμό. «Πώς τους ξέχασε η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε η υπουργός.

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον πολιτισμό, η φύση των οποίων δημιούργησε «δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν όλοι με τα οριζόντια μέτρα».

Ως εκ τούτου, συνέχισε «για να ενταχθούν περισσότερες κατηγορίες, λάβαμε αιτήματα, συζητήσαμε με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, και γι’ αυτό έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται διορθωτικές κινήσεις».

Προανήγγειλε μάλιστα κι άλλες διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ «δόθηκαν, έχουν απορροφηθεί, ή πληρώνονται στον κόσμο του πολιτισμού».

Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών και το πολιτιστικό καλοκαίρι

Σχετικά με τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών ότι η πολιτεία αμέλησε να τους στηρίξει, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «είναι φυσιολογικό ο καθένας να διεκδικεί», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τοξικό κλίμα» , καθώς «μιλάμε με καλλιτέχνες, γίνονται διαβουλεύσεις με σωματεία. Θα έχω κι εγώ, σήμερα τηλεδιάσκεψη με ομάδες καλλιτεχνών».

«Αυτοί που ανεβάζουν τους τόνους δεν είναι η πλειοψηφία» συμπλήρωσε.

«Δεν θέλουμε απολιτιστικό και άφωνο καλοκαίρι» επισήμανε η υπουργός, κάνοντας λόγο πώς θα υπάρχουν ζωντανά πολιτιστικά δρώμενα το φετινό καλοκαίρι σε Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή και σε άλλους χώρους.

«Θα γίνουν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εντός αρχαιολογικών χώρων, τις οποίες θα συντονίζει το υπουργείο Πολιτισμού. Θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε και παραγωγές ιδιωτών» ανέφερε σχετικά.