Κανονικά προχωράει το σχέδιο για την «νέα κανονικότητα», καθώς από εβδομάδα ξεκινά το «δεύτερο επεισόδιο» της άρσης των μέτρων με το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων αλλά και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στα θρανία τους.

Την ίδια στιγμή έχουν ήδη αρχίσει και ετοιμάζονται οι καταστηματάρχες στον χώρο της εστίασης, παρ΄ όλο που συγκαταλέγονται στην τρίτη φάση χαλάρωσης της καραντίνας, δηλαδή στη 1 Ιουνίου, αν όχι και νωρίτερα.

Κι ενώ το χρονοδιάγραμμα για την άρση των μέτρων βαίνει όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά,  στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για τις εικόνες στις πλατείες όπως στην Αγία Παρασκευή, τη Βαρνάβα στο Παγκράτι και τη Κυψέλη όπου σημειώθηκαν επεισόδια σήμερα.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη κυρίως για 4 λόγους, καθώς πέρα από τη χαλάρωση της καραντίνας, οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους στοιχεία για την πορεία της από όταν έγινε η αρχική άρση των μέτρων.

Επιστροφή Γ Λυκείου στα θρανία- Κρίσιμη η πρώτη βδομάδα για την διασπορά της πανδημίας

Αλλάζει η καθημερινότητα στα σχολεία από τη Δευτέρα καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα βρεθούν πίσω στις τάξεις τους.
Η πρώτη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό κρας τεστ, με το οποίο το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί ότι θα φέρει τη σχολική κοινότητα προ των νέων ευθυνών της απέναντι στην απειλή του κοροναϊού.

Περίπου 100.000 μαθητές θα βρεθούν στα θρανία τη Δευτέρα, ενώ από τις 18 Μαΐου οι τάξεις θα γεμίσουν με 500.000 παιδιά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει το ενδεχόμενο κάποιος μαθητής ή μέλος της οικογένειάς του να νοσεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ο μαθητής να απουσιάζει από την τάξη και να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως.

Οι απουσίες θα καταγράφονται αλλά θα επικρατεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο δικαιολόγησής τους.

Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών στα τμήματα ορίζεται στα 15 (ένας μαθητής ανά θρανίο).

Η απόσταση των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο. Αν κάποια σχολική αίθουσα δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την απόσταση μεταξύ των μαθητών, το τμήμα χωρίζεται σε υποτμήματα ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών.

Ανοίγουν όλα τα καταστήματα, εκτός από τα Mall και την εστίαση – Οι νέοι κανόνες

Εκτός από τα σχολεία έρχεται και η δεύτερη “ημερομηνία – κλειδί” όπως είχε ανακοινωθεί στην παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετά από τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών τα καταστήματα αθλητικών ειδών, τα οπτικά, τα κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ που άνοιξαν στις 4 Μαΐου 2020, από την Δευτέρα ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου (εκτός από τα εμπορικά κέντρα). Ανοίγουν και οι σχολές οδηγών.

Ως προς τους νέους κανόνες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Μάλιστα για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Κρίσιμες αποφάσεις και στην εστίαση – Τι να περιμένουμε για τα τραπεζοκαθίσματα

Εκτός των παραπάνω, εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή και οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος στο Star με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν τον χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους.

Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80 m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι περιμένουν οι επιστήμονες και τι φοβούνται

Όλοι οι επιστήμονες βλέπουν με θετικό μάτι τη πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ενώ σήμερα αρκετά αισιόδοξο ήταν το γεγονός πως από τα 2.903 τεστ που διενέργησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, μόνο δύο βγήκαν θετικά.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως φτάσαμε στο τέλος ή ότι μπορούμε πια να σκεφτόμαστε λες και δεν υπάρχει κοροναϊός.

Οι ειδικοί από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλη βάση σε δύο  ζητήματα. Κοινωνική Αποστασιοποίηση και μάσκα.

Ωστόσο αυτές τις μέρες έγινε σαφές πως αρκετοί δεν τα τήρησαν, καθώς τόσο στις παραλίες σήμερα, όσο και στις πλατείες τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν τηρούσαν αποστάσεις και μέτρα.

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.

Άλλωστε κανένας επιστήμονας δεν έκρυψε πως οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους αποτελούν υγειονομική βόμβα με αποτέλεσμα να υπάρχει και σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και σε εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας

Μάλιστα όσον αφορά την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του σχεδίου και τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μέρες , καθώς και οι ειδικοί της υγείας θα έχουν μια σαφή πρώτη εικόνα και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας μετά την καραντίνα, η οποία λειτούργησε και ως περίοδος προσαρμογής.