Πυρά Αχτσιόγλου κατά κυβέρνησης: Οι επιλογές της οδηγούν σε κύμα απολύσεων και ανεργίας

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε κύμα απολύσεων και ανεργίας» υποστηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου. Εκτίμησε ότι η ύφεση είναι ως ένα βαθμό δεδομένη ωστόσο πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κρατήσουν την προσφορά και τη ζήτηση στα προ πανδημίας επίπεδα

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε κύμα απολύσεων και ανεργίας» υποστηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

Η ύφεση ως ένα βαθμό είναι δεδομένη

«Η ύφεση είναι ως ένα βαθμό δεδομένη, διότι για δύο μήνες δεν λειτουργούσε τίποτα, αλλά το τι επιπέδου θα είναι εξαρτάται πάρα πολύ από το τι κάνει η κυβέρνηση» αναφέρει η κα Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο αυτό η κα Αχτσιόγλου αναρωτιέται για το αν κυβέρνηση «αν έδωσε χρήματα να στηρίξει την εργασία, αν κράτησε τους ανθρώπους στις θέσεις τους ή δεν τους κράτησε και επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις, αν στήριξε τις επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα, αν προστάτευσε όσους δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη βιοποριστική δυνατότητα για να μην καταρρεύσουν και παραχθεί ένα νέο κύμα φτώχειας στη χώρα»,

Η τομεάρχης Εργασίας του  ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Αντ1 υπογράμμισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων που πλήττονται» και «να απαγορεύσει τις απολύσεις».

Συγχρόνως «να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες που είναι αποκλεισμένες από τα κριτήρια δανειοδότησης των τραπεζών», επίσης «να καλυφθούν όλοι όσοι είναι αόρατοι για την κυβέρνηση, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι με ένα επίδομα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ».

Παρεμβάσεις για να κρατηθεί η αγορά στα επίπεδα του Φεβρουαρίου

Με αυτές τις παρεμβάσεις «θα μπορούσε να κρατηθεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά περίπου εκεί που την αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020» εκτιμά η πρώην υπουργός.

Η κ. Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι «η πρόταση που καταθέσαμε ήταν κοστολογημένη, το χρονικό παράθυρο κλείνει αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος για να γίνουν πολλές από αυτές τις ενέργειες. Προέβλεπε “ζεστό” χρήμα στην αγορά 14 δισ. ευρώ και άλλα 12 δισ. με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμοι πόροι, μαζί με τους ευρωπαϊκούς, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ».

Η κυβέρνηση, επισήμανε, «δεν μπήκε ποτέ σε μία ουσιαστική συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖA», αντιθέτως «προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρότασή του συνολικά και επικοινωνιακά».

Οι απολύσεις είναι απελευθερωμένες

Για τις επιλογές τους υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι οδηγούν «σε ένα μεγάλο κύμα απολύσεων και ανεργίας», υπογραμμίζοντας ότι «στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ουσιαστικά από τις 4 Μαΐου που άρχισαν να ξανανοίγουν οι απολύσεις είναι απελευθερωμένες».

Αναφερόμενη στις αστυνομικές επεμβάσεις εναντίον πολιτών στις πλατείες η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «είναι οι ίδιοι πολίτες που πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση τους έδινε συγχαρητήρια για τη στάση που κράτησαν.

Προφανώς πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Προφανώς, μετά από όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια, πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και πρόνοια για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Αλλά τέτοιες εξάρσεις αυταρχισμού από την πλευρά της αστυνομίας δεν νομίζω ότι τις έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο κόσμος ούτε στις πλατείες ούτε πουθενά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk