Στην ομολογία ότι το σουηδικό μοντέλο απέτυχε, σε ότι αφορά στην προστασία των ηλικιωμένων από τον κοροναϊό, προχώρησε η πρέσβειρα της Σουηδίας στις ΗΠΑ.

Η Karin Ulrika Olofsdotter δήλωσε ότι το 90% αυτών που πέθαναν στη Σουηδία ήταν άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 2.700 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από τον ιό. Ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων από κοροναϊό στη Σουηδία είναι «μεγάλη αποτυχία», είπε χαρακτηριστικά η πρέσβης.

Η Σουηδία απαγόρευσε τις  επισκέψεις σε γηροκομεία, ως έναν από τους λίγους περιορισμούς της και αφού προηγήθηκε η παραδοχή από τον κορυφαίο ιολόγο της χώρας, Anders Tegnell, ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για την προστασία των ηλικιωμένων.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε χθες τις 3.000 – ένα ορόσημο που ο Tegnell είχε χαρακτηρίσει «τρομερά μεγάλο αριθμό». Μόνο χθες η χώρα είχε 99 νέους θανάτους και 705 νέα κρούσματα φτάνοντας τα 24.623.

Η πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον ρωτήθηκε για τη στρατηγική της Σουηδίας σε συνέντευξη στο Fox News.

Περιγράφοντας τους λίγους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Σουηδία, είπε: «Υποστηρίζουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση. Ατομα ηλικίας άνω των 70 ετών πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους.

Έχουμε ρυθμίσει τα πράγματα έτσι ώστε να απαγορεύεται πλέον η επίσκεψη σε γηροκομεία. Εκεί δυστυχώς έχουμε δει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κοροναϊό.

Το 90% των 3.000 ανθρώπων που έχουν πεθάνει στη Σουηδία ήταν άνω των 70 ετών.  Αυτό είναι φυσικά μια μεγάλη αποτυχία  και είναι κάτι που δουλεύουμε», είπε.

Ανοσία της αγέλης

Η Σουηδία υποστηρίζει ότι ένα lockdown θα ήταν ανώφελο καθώς δεν θα απέτρεπε τους θανάτους των  ηλικιωμένων. Ο Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος, εκτιμά ότι περίπου οι μισοί από τους θανάτους της Σουηδίας συμβαίνουν σε γηροκομεία.

Μπαρ και εστιατόρια έχουν παραμείνει ανοιχτά,  ενώ τα  σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν. Η χώρα αντιμετώπισε κριτική επειδή το ποσοστό των περιπτώσεων και των θανάτων της είναι υψηλότερο από τη Δανία, τη Νορβηγία ή τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την πρέσβειρα της χώρας στις ΗΠΑ, περίπου το 25% των ανθρώπων στη Στοκχόλμη πιστεύεται ότι έχουν ανοσία από την ασθένεια. Ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό είχε αυξηθεί από το 10% πριν από τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μελέτη για τον υπολογισμό του αριθμού για ολόκληρη τη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη συγκεντρώνει περίπου 9.000 κρούσματα κοροναϊού, από το σύνολο των 24.623 περιπτώσεων, που θεωρούνται αναπάντεχα πολλές σε μια χώρα όπου ορισμένες περιοχές είναι πολύ απομακρυσμένες.

Η Σουηδία λέει πως η «ανοσία της αγέλης», δεν αποτελεί από μόνης της μια στρατηγική, όμως οι ιολόγοι ελπίζουν ότι ένα αυξανόμενο επίπεδο ανοσίας θα επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στη χώρα.

Πηγή: Daily Mail