Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας για τα φαινόμενα συγκέντρωσης πληθυσμού σε δημόσιους χώρους και την πιθανότητα διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα δύο είναι οι επιλογές που έχουμε. Είτε τηρούμε τους κανόνες, ιδιαίτερα τους κανόνες της απόστασης και του πλυσίματος των χεριών είτε τους παραβιάζουμε διασπείροντας τον ιό, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

«Η δεύτερη επιλογή θα μας οδηγήσει σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή», τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως με την άρση των μέτρων αυτός ακριβώς ήταν ο φόβος, η ύπαρξη δηλαδή εστιών υπερμετάδοσης του ιού, εξού και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας. Ωστόσο για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή, απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών.

Ο καθηγητής μίλησε και για τη σημασία των μασκών και της απόστασης, αλλά και για τις θρησκευτικές και άλλες τελετές που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει οδηγίες για τις τελετές, το βασικό όμως είναι η απόσταση», υποστήριξε.

Για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από κουνούπια, ο κ. Σύψας επιβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για τον κορωνοϊό, ενώ για το aircondition υποστήριξε πως δε μεταδίδεται μέσω αυτού, αλλά δημιουργείται ένα ρεύμα αέρος το οποίο διευκολύνει τη μεταφορά του ιού πιο μακριά.