Συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα θερινών κινηματογράφων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, θεάτρων και συναυλιών ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τονίζοντας ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες η υπουργός ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τροποποιηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχαιολογικοί χώροι

Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους θα ανοίξουν 18 Μαΐου και η είσοδος των επισκεπτών θα γίνεται με βάση τους κανόνες που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να εισέρχονται στο χώρο σε ομάδες συγκεκριμένων ατόμων ανά ώρα.

Για όλους όσους εισέρχονται στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Όσον αφορά την ροή εισόδου και εξόδου του κοινού θα υπάρξει ειδική διαδικασία που ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες στους αρμόδιους, όπως και οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής.

Μουσεία

Τα μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού.

Επειδή πρόκειται για κλειστούς χώρους η απόσταση που θα πρέπει να κρατούν οι επισκέπτες είναι δύο μέτρα.

Στο χώρο θα επιτρέπονται μόνο κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος και θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Στα μουσεία θα υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Και εκεί θα υπάρξει ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Θερινά σινεμά

Τα θερινά σινεμά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Θα υπάρχει και στα σινεμά σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου
αντισηπτικού διαλύματος, και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Πρόβες – Κινηματογραφικά γυρίσματα

Πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος).

Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος

Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες)

Θα πρέπει να τηρηθούν ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Ζωντανά θεάματα – Δρώμενα

Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, όπως και όλα τα ζωντανά θεάματα θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Στους χώρους το όριο πληρότητας θα είναι 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων

Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Θα υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής, ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού και ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.