Στο θέμα του εμβολίου για τον κοροναϊό αναφέρθηκε για μια ακόμη μέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας.

Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.  «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρόκειται για την «πρώτη αναφορά σε μελέτη για πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα υποψήφια εμβόλια».

«Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κοροναϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Πρόσθεσε δε ότι «ξέρουμε ότι η παγκόσμια προσπάθεια για ένα καλό, ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο συνεχίζεται. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για την παραγωγή εμβολίων».

Για τη γρίπη και τον εμβολιασμό

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κοροναϊού.

Σημείωσε, δε, πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό και συμπλήρωσε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται» υπογράμμισε.

Ακόμα, έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.