Μία δική της προσέγγιση στην επιστροφή του προσωπικού στα γραφεία, που την διαφοροποιεί σε σχέση με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, έχει επιλέξει η Vodafone Ελλάδας. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας έδωσε την ελευθερία στους εργαζομένους της να επιλέξουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για την ημερομηνία επιστροφής τους στο γραφείο, ανάλογα με τις δικές τους οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα» η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Vodafone, κυρία Ηρώ Μέλλιου, η εταιρεία έλαβε αυτή την απόφαση πάνω σε δύο βασικές παραδοχές: Τη δυνατότητα μαζικής τηλεργασίας των υπαλλήλων της Vodafone, αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες των εργαζομένων της.

«Κάθε συνάδελφος βιώνει μία διαφορετική καθημερινότητα στο σπίτι. Πολλοί εργαζόμενοι μας έχουν μικρά παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναμπούν σε αίθουσα διδασκαλίας. Άλλοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού. Κάποιοι αγωνιούν πολύ για την πιθανότητα έκθεσης στον ιό και θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ορισμένοι αισθάνονται ότι μπορούν να είναι πιο αποδοτικοί όταν εργάζονται από το σπίτι. Λάβαμε σοβαρά υπόψη όλες αυτές τις ανάγκες και αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να επιστρέψουν οι εργαζόμενοί μας στα κτίριά μας, όταν πραγματικά οι ίδιοι θα νοιώθουν έτοιμοι να το κάνουν» εξηγεί η κυρία Μέλλιου.

Σε αυτή τη φάση έχουν επιστρέψει στα γραφεία μόνο εργαζόμενοι η παρουσία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη για επιχειρησιακούς λόγους και εφόσον οι ίδιοι ήταν σύμφωνοι, ενώ η πρόσβαση σε αυτά δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλον. Σύμφωνα με την κυρία Μέλλιου, η Vodafone έχει λάβει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ώστε οι εργαζόμενοί της εταιρείας να νοιώθουν και να είναι απόλυτα ασφαλείς είτε εργάζονται στα γραφεία, στα καταστήματα ή στο πεδίο.

«Η επιστροφή των υπόλοιπων εργαζομένων θα γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου. Κάθε κύκλος επιστροφής θα διαρκεί δύο έως και τέσσερις εβδομάδες ανάλογα και με την εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας. Δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, θα πάμε διακοπές το καλοκαίρι, είναι πιθανόν αρκετοί από εμάς να συναντηθούν ξανά μετά τον Σεπτέμβριο στο γραφείο» αναφέρει.

Τις ημέρες της καραντίνας σχεδόν το σύνολο – περί το 93% – των εργαζομένων της Vodafone δούλεψε από το σπίτι. «Η λειτουργία της εταιρείας συνεχίστηκε απρόσκοπτα χάρη στη μεγάλη εμπειρία που διαθέτουμε στην τηλεργασία. Από το 2016 η Vodafone εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο μας το προσωπικό. Χάρη σε αυτήν την εμπειρία, συνεχίζουμε και δουλεύουμε σχεδόν στο σύνολό μας από το σπίτι, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα» επισημαίνει η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Vodafone.