Το ζήτημα της «χρυσής τομής» μεταξύ πολιτικής πολυφωνίας και δημοσιογραφικής ελευθερίας, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης που είχαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα κόμματα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρουμάνο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης και ποδηγέτησης της ενημέρωσης με την επιβολή «πλήρους σιωπής και απαράδεκτης μονοφωνικής προβολή των ειδήσεων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο κ. Κουτρουμάνος ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο περί πολυφωνίας δεν είναι «παντελώς ανεφάρμοστο», τονίζοντας ότι «αν η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων επιβληθεί με κρατική παρέμβαση θα υπάρξουν δυσχέρειες και σοβαρά νομικά εμπόδια». Όπως διευκρίνισε δε, «η πιο σοβαρή νομική δυσκολία συνδέεται με το γεγονός ότι η συνταγματική κατοχύρωση της πολυφωνίας συμπλέκεται και είναι σε αντίφαση με άλλες επίσης συνταγματικές αρχές όπως είναι η αρχή της ελευθερίας του δημοσιογράφου».

Σημείωσε δε ότι «το ΕΣΡ επέβαλλε στο παρελθόν διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας», όμως σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές «δεν επιβίωσε του δικαστικού ελέγχου που ακολούθησε γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας τις ακύρωσε σχεδόν όλες περίπου με το ίδιο και επαναλαμβανόμενο σκεπτικό». Βάσει αυτού κάθε ΜΜΕ «έχει την ελευθερία να κρίνει τι θα μεταδώσει». Ενώ σε ό,τι αφορά το εύρος των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, ο πρόεδρός του είπε ότι «όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν ένα θέμα υπαρκτό, σοβαρό και σωστό ότι θα πρέπει το ΕΣΡ για να επιβάλλει πρόστιμο σε ένα κανάλι να κάνει και ποιοτική κριτική στις ειδήσεις». «Τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πυρά Βούτση

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης (με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στην Επιτροπή Θεσμών ο πρόεδρος του ΕΣΡ) τόνισε ότι είναι «ανοχύρωτη η κοινωνία και η πολιτική, δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις μπροστά στα φαινόμενα συνεχούς κυβερνητικής χειραγώγησης των ΜΜΕ και στη μη δέσμευσή τους στην εφαρμογή των συνταγματικών εγγυήσεων για την ενημέρωση και τον πλουραλισμό». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των “ενισχύσεων” προς τον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Κατά τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής συνιστά «ευθεία και συνεχή παραβίαση των κανόνων και του Συντάγματος η κυβερνητική ποδηγέτηση της Ενημέρωσης που επιβάλλει “πλήρη σιωπή” και απαράδεκτη “μονοφωνική” προβολή των ειδήσεων στο όνομα της προσπάθειας χειραγώγησης των Μέσων». «Έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας κατά την κρίσιμη διάσταση του πολιτικού πλουραλισμού σε σχέση με την Ενημέρωση και την πληροφόρηση της κοινωνίας», ανέφερε, σημειώνοντας ακόμα ότι «επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και ένα μήνα για τη διάθεση της “ενίσχυσης” των ΜΜΕ». «Είναι σαφές ότι σε πολλά Μέσα δεν έχουν δοθεί και δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα ενώ άλλα Μέσα θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Τον έντονο προβληματισμό του ΚΙΝΑΛ μετέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΡ νουθετεί, δεν διατάσσει» και ότι διαθέτει τα εργαλεία «όταν διαπιστώνει ευθεία παραβίαση του νόμου να ρίχνει και τον πέλεκυ». «Μιλήσατε για την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την πολιτική πολυφωνία. Όμως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον δημοσιογράφο αλλά στο Μέσο και πρέπει να δούμε πως θα συγχρονιστεί το Μέσο με τον συνταγματικό του ρόλο. Δεν μπορεί να υποδειχθεί στον δημοσιογράφο με ποιο θέμα θα ασχοληθεί», επισήμανε στον κ. Κουτρουμάνο, ενώ ζήτησε να δοθεί από τα κρατικά μέσα η δυνατότητα στα κόμματα να εκθέτουν αναλογικά τις θέσεις τους. Για εξοβελισμό από τα μέσα ενημέρωσης κάθε φωνής που είναι ενοχλητική για το κυρίαρχο αφήγημα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας ότι κατά το διάστημα της πανδημίας «εκτός από τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, μπήκε σε καραντίνα και το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση». «Όχι ότι αυτό το δικαίωμα έγινε ποτέ ιδιαίτερα σεβαστό από κάποια κυβέρνηση ή από τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Τώρα, όμως, με αφορμή τον κορωνοιό η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη», συμπλήρωσε. Επίθεση στο ΕΣΡ εξαπέλυσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης τονίζοντας ότι δεν κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο πριν του επιβάλλει πρόστιμο για τα «θαυματουργά» προϊόντα που διαφήμιζε εν μέσω πανδημίας, ενώ εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα έθεσε το θέμα της μη αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων στα ΜΜΕ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ανέφερε ότι η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με τις εμφανίσεις στα Μέσα των βουλευτών της ΝΔ σε σχέση με τις εμφανίσεις των βουλευτών των άλλων κομμάτων, και όχι με τα κυβερνητικά στελέχη, και πάντα με την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων. «Αυτονόητα, εν μέσω της πανδημίας, τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εξειδικεύουν τα κυβερνητικά μέτρα, προβάλλονται περισσότερο», είπε, ενώ αναφορικα με τα κονδύλια για την ενημέρωση λόγω πανδημίας, διευκρίνισε ότι «η όλη διαδικασία είναι απόλυτα διαυγής, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί στην Διαύγεια, ενώ θα υπάρξει και δημοσιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν σε κάθε Μέσο Ενημέρωσης».