Με τους νεκρούς από τον κοροναϊό να αγγίζουν τις 258.000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η πανδημία θα τελειώσει κάποτε, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν.

Κρούει επίσης καμπανάκι για την άρση του lockdown, καθώς ο κίνδυνος επιστροφής σε αυτό είναι πραγματικός αν οι χώρες δεν εγγυηθούν μία προσεκτική και σταδιακή περίοδο μετάβασης.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ΠΟΥ έχει εξετάσει τις αντιδράσεις των χωρών στην πανδημία και θα τις παρουσιάσει την κατάλληλη στιγμή. Προς το παρόν, όπως δήλωσε, προέχει ο πόλεμος κατά της «πυρκαγιάς» που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

Με τη σειρά του, ο δρ. Μαρκ Ράιαν είπε ότι ο ΠΟΥ μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου στις χώρες που θέλουν να συνεχίσουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν…»

Σε ενημέρωση την Τετάρτη για τον κοροναϊό, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι οι θάνατοι και τα κρούσματα μειώνονται στη δυτική Ευρώπης, αλλά αυξάνονται σε ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και στην Αμερική.

Ο δρ. Τέντρος κάλεσε τις χώρες να προσέχουν περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Τόνισε ότι υπάρχουν ανισότητες που φαίνονται από τα υψηλά ποσοστά νοσηλειών και θανάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού σε πολλές χώρες

«Δεν θα τελειώσει η πανδημία αν δεν σταματήσουν οι ανισότητες που την εντείνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Επένδυση στα συστήματα υγείας για να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι στο μέλλον τα κράτη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και να επενδύσουν σε δυνατά συστήματα υγείας.

Η προετοιμασία για την επόμενη πανδημία είναι σημαντική καθώς, όπως είπε, «δεν γίνεται να καταφεύγουμε σε μέτρα της τελευταίας στιγμής για την υγεία».

«Αν επενδύσουμε τώρα στην υγειά, θα σώσουμε ζωές αργότερα», σημείωσε ο δρ. Τέντρος.

Και κατέληξε: «Το αντίδοτο για αυτήν την πανδημία είναι η εθνική ενότητα και η παγκόσμια αλληλεγγύη».