Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η «παραφιλολογία» για τους θανάτους – Τι απαντά ο Τσιόδρας

Για ακόμα μια μέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη την ενημέρωση επί του επιστημονικών εξελίξεων για τον κοροναϊό και να απαντήσει σε… θεωρίες συνωμοσίας, αναφορικά με την καταγραφή των θανάτων από φονικό ιό στη χώρα μας

Για ακόμα μια μέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη την ενημέρωση επί του επιστημονικών εξελίξεων για τον κοροναϊό και να απαντήσει σε… θεωρίες συνωμοσίας, αναφορικά με την καταγραφή των θανάτων από φονικό ιό στη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σχολίασε την παραφιλολογία, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, σχετικά με τον τρόπο που η επιτροπή καταγράφει τα θύματα από την πανδημία.

Σχολιάζοντας το θέμα κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ο αντικειμενικός τρόπος να καταγράφονται οι θάνατοι είναι όταν όποιος ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό πρόσημο και πέθανε. Όπως είπε, «έχεις θετική PCR, είσαι κρούσμα». Δεν υποκαταγράφουμε θανάτους, δεν τους κρύβουμε» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κοροναϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση.

«Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο»

Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κοροναϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.

«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου»

«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική, δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα» σημείωσε κλείνοντας κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της είναι συντριπτικό.

Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κοροναϊό στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk