Στο ζήτημα της παρασκευής εμβολίου για την πανδημία του κοροναϊού, δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα της προσπάθειας που γίνεται, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων κινήσεων στο άνοιγμα της εστίασης.

Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε για την ασφάλεια των πρώτων εμβολίων και μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε ασφαλείς ενδείξεις αν λειτουργούν, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό.

Οπως επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αν πετύχουν τα πρώτα πέντε που είναι σε εξέλιξη, θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τέλους της χρονιάς, αλλιώς θα περιμένουμε το νέο κύμα εμβολίων στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Σε σχέση με την εστίαση, ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι, αν γίνουν πρόωρες κινήσεις, μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και να πάμε ακόμα πιο πίσω τις ημερομηνίες ανοίγματος των καταστημάτων.

«Έχει νόημα να περιμένουμε λίγο παραπάνω. Μήπως και η νόσος γίνει εποχική; Αν δεν διασφαλίσουμε απολυτή ασφάλεια, σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει και ο πελάτης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η εξάπλωση της πανδημίας στην Αφρική

Ερωτηθείς γιατί η αχανής αφρικανική ήπειρος δεν αντιμετωπίζει μεγάλη θνητότητα και πολλά κρούσματα του κοροναϊού, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού αλλά και των κακών υποδομών υγείας, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «θα περίμενε κάνεις πολύ μεγαλύτερη επίδραση της ασθένειας στις αφρικανικές χώρες».

Βεβαία, υπάρχει υστέρηση μερικών εβδομάδων, εξήγησε, αλλά αν συνεχιστεί ίσως πάρουμε κάποια μηνύματα, «το ένα είναι σχετικό με πληθυσμιακή δομή στις αφρικανικές χώρες, οι περισσότεροι Αφρικανοί είναι νέοι, δεν έχουν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων με νοσηρότητα όπως στην Ευρώπη».

«Μήπως υπάρχει διασταυρούμενη ανοσοπροστασία στην Αφρική, γιατί είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι σε άλλους τύπους κοροναϊών στην ήπειρο, γι’ αυτό προστατεύονται περισσότερο; Μήπως αυτό μπορεί να υπάρχει και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης;» διερωτήθηκε.