Μεγάλη απόκλιση δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση του 2020 σε σχέση με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση εφέτος 9,7% εκτοξεύοντας την ανεργία στο 20%. Οι εκτιμήσεις αυτές απέχουν κατά πολύ τόσο από το δυσμενές σενάριο ( 7,9%), όσο και από το βασικό (4,7%) που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών, πρόσφατα, στις Βρυξέλλες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν, σχετικά με την πρόβλεψη για την ύφεση, ότι η Κομισιόν κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας. Επίσης, αναφέρουν πως λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα με εγγυοδοτικά προγράμματα, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο επίτροπος αρμόδιος για τα δημόσια οικονομικά Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν τόνισε ότι στην πρόβλεψη έχουν συνυπολογιστεί μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως τις 23 Απριλίου. Επίσης, υπογράμμισε πως το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο.

«Η Ελλάδα θα απολαύσει την ίδια ευελιξία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία στις αγορές. Η δε συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των SΝP και ANFAs θα γίνει στο Eurogroup Ιουνίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.