Reuters: Ο κορωνοϊός μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Οι χαμηλές αποτιμήσεις λόγω της κρίσης του κοροναϊού και η αδυναμία διαπραγματεύσεων με φυσική παρουσία οι κυριότερες αιτίες των καθυστερήσεων λέει στο Reuters ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος

Η Ελλάδα θα συγκεντρώσει μόνο ένα μέρος του ποσού που αρχικά ανέμενε από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, καθώς η ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού την αναγκάζει να «παγώσει» προγραμματισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να αποφύγει τις χαμηλές προσφορές.

Η Αθήνα αναμένει ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα διαμορφωθούν μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ φέτος, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις στο Reuters ο επικεφαλής του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Άρης Ξενόφος, ποσά που βρίσκονται πολύ κάτω από τα 2,4 δισ. ευρώ του αρχικού στόχου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία έχει διασωθεί τρεις φορές και βγαίνει από δεκαετή κρίση χρέους, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις για να επανεκκινήσει την οικονομία της και να μειώσει το δημόσιο χρέος, που είναι ένα από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ.

Παγώνουν τρεις ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα προσδοκά να ολοκληρώσει τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην αεροδρομίου της στην Αθήνα, γνωστό ως project Ελληνικό, για 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους όπως αναμενόταν αρχικά.

Τα σχέδια για τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου οικόπεδου, που φιλοξένησε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις το 2004, σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, έχουν θαφτεί εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία.

Ωστόσο, αποφάσισε να καθυστερήσει τις προσφορές για τρία έργα, προκειμένου να αποφευχθεί η χαμηλότερη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας της αγοράς και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που προκλήθηκε από την κρίση του κοροναϊού.

Η Ελλάδα ήλπιζε να λάβει δεσμευτικές προσφορές για ένα μερίδιο της τάξης του 30% στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της, για τον πλήρη έλεγχο του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Υποδομών και για την πλειοψηφική συμμετοχή στον προμηθευτή φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρίσκο στην αγορά που αναπόφευκτα αντανακλάται στις προσφορές που θα λάβουμε», δήλωσε ο Ξενόφος, προσθέτοντας ότι και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παρεμποδίζουν επίσης τη διαδικασία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει επισκέψεις στους χώρους και συναντήσεις.

«Δεν θα βιαστούμε για κανέναν λόγο να κάνουμε ενέργειες που θα είχαν ως αποτέλεσμα προσφορές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που στοχεύουμε«.

«Δίνουμε περισσότερο χρόνο»

Τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η Ελλάδα για να ελέγξει την εξάπλωση του κοροναϊού περιλαμβάνουν την καθήλωση των αεροπλάνων και το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, ανατρέποντας τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη καθώς πλέον η Αθήνα προβλέπει βαθιά ύφεση που θα κυμανθεί από 4,7% έως 8,9% φέτος.

Ο Ξενόφος είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τις προσφορές για το «Ελληνικό», καθώς η υπηρεσία εξετάζει την κατάσταση κάθε μήνα.

Εννέα επενδυτές έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση για την πώληση και αναμένεται η υποβολή τελικών προσφορών το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εννέα ξένοι επενδυτές εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών και άλλοι εννέα ξένοι και εγχώριοι επενδυτές για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει ποιοι επενδυτές πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δεύτερη φάση και των δύο πωλήσεων έως τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ξενόφος.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει επισκέψεις στους χώρους, τη διαδικασία ελέγχου (due diligence) και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, διαδικασίες που συνήθως διαρκούν έξι έως οκτώ μήνες.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ακόμα ισχυρό… για όλα τα περιουσιακά στοιχεία», είπε. «Θα δώσουμε περισσότερο χρόνο ώστε τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk