Οι τελευταίες πληροφορίες για τη μείωση ενοικίων κατά 40% λόγω κορωνοϊού αλλά και για τα αδήλωτα τετραγωνικά δόθηκαν μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος ανέλυσε τι θα ισχύσει με τη μείωση ενοικίων κατά 40% λόγω κορωνοϊού και ποιους αφορά.

Η έκπτωση αφορά και τον Μάιο συνεπώς στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι θα μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν τις δηλώσεις τους.

Σχετικά με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μειώσεις λόγω της μείωσης του 40%, αυτοί αναμένεται να έχουν μια φορο-ελάφρυνση, η οποία μένει να φανεί πόση θα είναι.

Για τον ΕΝΦΙΑ υπάρχει συζήτηση να υπάρξει μια μικρή έκπτωση στις περιπτώσεις που το ποσό πληρωθεί εφάπαξ και όχι σε δόσεις.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Πληροφορίες δόθηκαν και για τα αδήλωτα τετραγωνικά και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν.

Για το θέμα των δηλούμενων τετραγωνικών τα οποία παρουσιάζουν αύξηση 36%, μίλησε στην εκπομπή ο κ. Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, τονίζοντας ότι ήταν μια πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο και τον κ. Θεοδωρικάκο το περασμένο φθνόπωρο και προχώρησε η νομοθέτησή της.

Έγινε η σχετική πλατφόρμα, η οποία ωστόσο για να αποδώσει χρειάζεται, κατά την εκτίμηση του κ. Παραδιά, και ένα επιπλέον βήμα από την ΑΑΔΕ. Αυτό αφορά την αποστολή μηνυμάτων σε όλα τα ΑΦΜ για την ενημέρωση των πλεονεκτημάτων της πλατφόρμας.

«Έτσι θα δηλωθούν ακόμη περισσότερα τ.μ.» εκτίμησε ο κ. Παραδιάς.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν διορθώσουν τις δηλώσεις με τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην ειδική πλατφόρμα, ενώ πρότεινε να παραμείνει ως μόνιμη δυνατότητα και στο μέλλον ώστε οι ιδιοκτήτες να μπαίνουν και να κάνουν τις αλλαγές τους.

Ενώ τόνισε πως οι όποιες φοροελαφρύνσεις αποφασιστούν σε αντιστάθμισμα των απωλειών από τη μείωση ενοικίου, θα πρέπει να αφορούν τη φετινη χρονιά.