Την άποψη Τραμπ ότι ο κοροναϊός κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν, αντικρούει ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φάουτσι, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, που να υποστηρίζει τη θεωρία ότι ιός κατασκευάστηκε από ανθρώπους σε κινεζικό εργαστήριο ή διέφυγε από εργαστήριο.

Σε συνέντευξή του στο National Geographic, είπε χαρακτηριστικά: «Αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω, (τα επιστημονικά στοιχεία) είναι πολύ, πολύ έντονα στο να κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα … Τα πάντα στη σταδιακή εξέλιξή του, με την πάροδο του χρόνου δείχνουν έντονα ότι (αυτός ο ιός) εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη».

«Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία. Ό,τι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κοροναϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος», αναφέρει στο National Geographic.

Η θεωρία ότι ο ιός προέκυψε ή κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν στην Κίνα υποστηρίζεται τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας»

Ο κύριος εκφραστής της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας στο ζήτημα του κοροναϊού, δρ. Άντονι Φάουτσι, παρά τη στενή συνεργασία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, φαίνεται πως έχει τελείως διαφορετική άποψη για το ζήτημα. «Δε νομίζω ότι ο ιός αυτός θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Θα υπάρχει, και αν του δοθεί η ευκαιρία θα ξαναεισχωρήσει» λέει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι πρέπει να επικεντρωθούν στο να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

«Η ντροπή θα είναι δική μας αν δεν έχουμε αρκετά τεστ μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του δεύτερου κύματος που ενδεχομένως έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα».

Οι απόψεις Τραμπ – Πομπέο

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε ο ιός» είπε ο  Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, πριν από λίγες ημέρες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου πως η κυβέρνησή του πραγματοποιεί εξονυχιστικές έρευνες για το κατά πόσο ο φονικός κοροναϊός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου. Πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα λέγοντας πως έχει στοιχεία ότι ο κοροναϊός συνδέεται με εργαστήριο στην Ουχάν.

Επισημαίνεται πως νωρίτερα τον Απρίλιο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των Υπηρεσιών Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε αποχρώσες ενδείξεις περί εργαστηριακής παραγωγής του Covid-19 και πως ερευνάται το κατά πόσο ο συγκεκριμένος ιός «δραπέτευσε» στη συνέχεια από κάποια υγειονομική δομή λόγω πλημμελών μέτρων προστασίας.

Πηγή: National Geographic, Guardian