Η UEFA ενημέρωσε ότι θέλει μέχρι τις 25 Μαΐου τα προγράμματα των λιγκών για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Το αίτημά της δεν εισακούστηκε ωστόσο από όλους στην Ευρώπη: οι διαφορές είναι μεγάλες. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας (και τη διακοπή των πρωταθλημάτων) μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ από την άλλη οι γερμανικές ομάδες ήταν έτοιμες να ξαναρχίσουν το πρωτάθλημα στις 7 Μαΐου, αν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το επέτρεπε. Οποιος θέλει να ξαναπαίξει κοιτάζει τη Γερμανία: οι ομάδες ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 3 εκατ. ευρώ για αγορά των απαραίτητων τεστ, διενέργεια απολυμάνσεων γηπέδων και προπονητηρίων, δημιουργία υγειονομικών πρωτοκόλλων κ.τ.λ. Οποιος δεν θέλει να αγωνιστεί, συντάσσεται με τον Εμανουέλ Μακρόν και δεν έχει παρά να ακολουθήσει τις δικές του κατευθύνσεις: ανακήρυξη πρωταθλητή, δήλωση ομάδων στην Ευρώπη, χρηματοδότηση των ομάδων για να μετριαστεί η οικονομική τους ζημιά κ.τ.λ. Μόνο στην Ελλάδα η Λίγκα μοιάζει να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον κόσμο χωρίς ένα σχέδιο για το τι θα κάνει η ίδια.

Αβεβαιότητα και επιδείξεις δύναμης

Την περασμένη Τετάρτη είχαμε μια τηλεδιάσκεψη των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας μας που μετά από έξι ώρες καβγάδων και συζητήσεων αποφάσισαν (για την ώρα…) να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος. Αλλά χωρίς τεστ, χωρίς απολυμάνσεις των χώρων και χωρίς προστατευτικά (μάσκες, φόρμες του βοηθητικού προσωπικού κ.τ.λ.) το πρωτάθλημα είναι δύσκολο να συνεχιστεί.

Η Σούπερ Λίγκα δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε το πότε θα ξαναρχίσει (περιμένοντας απλά τις υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης), αλλά ούτε και το πώς. Παρότι η απόφαση να εξαντληθούν τα περιθώρια ήταν ομόφωνη, κοινή γραμμή στη Λίγκα δεν υπάρχει: υπέρ της επανέναρξης είναι σίγουρα ο Ολυμπιακός, ο Αρης, ο ΟΦΗ, η ΑΕΛ και η ΑΕΚ. Κατά είναι ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ αλλά κι ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός που πιστεύουν πως με μια διακοπή γλιτώνουν περιπέτειες (με άγνωστο τέλος…), που αφορούν την παραμονή στην κατηγορία. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ Γιάννης Αλαφούζος πιστεύει ότι η επανέναρξη του πρωταθλήματος θα κοστίσει στις ομάδες πιο πολύ από τη διακοπή του. Ο ΠΑΟΚ απλώς δεν θέλει να δει πρωταθλητή τον Ολυμπιακό. Μετά την τηλεδιάσκεψη η ΕΠΟ αρνήθηκε την εισήγηση της Σούπερ Λίγκας για κατάργηση των ποινών των ομάδων που δεν θα αποκτήσουν άδεια εφέτος εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής ζημιάς και συντάχθηκε με τον ΠΑΟΚ, που ήθελε μείωση των βαθμών που αφαιρούνται από έξι σε τρεις. Η κίνηση θεωρήθηκε ως ένα είδος επίδειξης δύναμης. Θα προκαλέσει νέους καβγάδες.

Το χαμένο working group

Η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, που απλώς επιβεβαίωσε τη θέληση κάποιων ομάδων να παίξουν και κάποιων να μην το κάνουν, ήταν η δεύτερη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η πρώτη είχε γίνει στις 27 Μαρτίου. Τότε οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας είχαν ζητήσει από την Price WaterhouseCooper να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που έπαθαν και είχαν αποφασίσει την δημιουργία ενός working group που θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα αμιγώς πρακτικά ζητήματα. Λογικά αυτή η επιτροπή εργασίας θα έπρεπε να παρουσιάσει την Τετάρτη ένα κοστολογημένο πλάνο επανέναρξης και η Price να παρουσιάσει τη νέα οικονομική εικόνα. Δεν συνέβη τίποτα.

Στο working group δεν υπήρχε εκπροσώπηση των ποδοσφαιριστών, η γνώμη των οποίων μετράει και πολύ μάλιστα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως όλοι επικαλούνται την υγεία τους. Δεν υπήρξε καμία έκθεση προπονητών και γυμναστών, ώστε να εξηγήσουν αυτοί, ως αληθινοί αρμόδιοι, τα απαραίτητα βήματα  για την επανέναρξη του πρωταθλήματος εστιάζοντας στον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας ομάδων και παικτών. Δεν υπήρξε επίσης καμία επικοινωνία με την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να έχουν οι ΠΑΕ και μια εκ των έσω ενημέρωση για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, να γνωρίζουν τα χρονικά περιθώρια για την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας, αλλά και τις προϋποθέσεις για αυτή. Δεν υπήρξε ακόμα καμία προγενέστερη της τηλεδιάσκεψης συζήτηση για την οικονομική ζημιά και δεν έχουν καθίσει ακόμα οι ομάδες μας να συζητήσουν με τους τηλεοπτικούς παρόχους, δηλαδή την ΕΡΤ και τη Νova. Αποφάσισαν μάλιστα την επιστροφή της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών του, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν αν κάποιο κανάλι για αυτά ενδιαφέρεται.

 

Πεδίο μάχης και αντιπαραθέσεων

Φυσικά στο working group δεν φώναξαν καν τον υπεύθυνο Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ Γιώργο Δημητρίου για να συζητηθούν μαζί του πρακτικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα του: είναι δύσκολο οι ομάδες να καταθέσουν εφέτος στον φάκελό τους πλάνο βιωσιμότητας π.χ. όταν τα μελλοντικά έσοδά τους είναι στον αέρα. Για την ώρα η Λίγκα, πέρα από κάποιες άτυπες συζητήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και μια επιστολή σε αυτόν με αίτημα την επανέναρξη των ατομικών προπονήσεων των παικτών (αίτημα που έγινε δεκτό), δεν μοιάζει να ξέρει τι θέλει. Από συνεταιρισμός έγινε πεδίο μάχης και αντιπαραθέσεων. Που προσεχώς μπορεί να είναι μεγαλύτερες…

«Δώσε και μένα, μπάρμπα…»

Η κυβέρνηση; Αυτή μοιάζει να έχει πάρει πιο ζεστά το πράγμα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε πως αυτή την εβδομάδα μπορούν να ξαναρχίσουν οι ατομικές προπονήσεις των ομάδων «σε γκρουπ 6 ή 8 παικτών». Στο υφυπουργείο Αθλητισμού δημιουργήθηκε επιτροπή ειδικών για τη σύνταξη των πρωτοκόλλων που αφορούν την επιστροφή αθλητών και ομάδων στη δράση, ενώ ο Λ. Αυγενάκης έκανε και τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών αλλά και με τους παράγοντες της Σούπερ Λιγκ 2 και της Φούτμπολ Λιγκ, ποδοσφαιρικές κατηγορίες για τις οποίες μάλλον δεν νοιάζεται κανένας. Τι του είπαν; Οτι περιμένουν τη βοήθεια του κράτους – κοινώς «δώσε και μένα, μπάρμπα». Αυτό προβλέπω ότι θα είναι το κεντρικό σύνθημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και στη συνέχεια…