Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει μεταβεί σε χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου έχει στηθεί κέντρο αστέγων, πραγματοποιώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους για κοροναϊό σε φιλοξενούμενους της δομής, αλλά και σε άνδρες της δημοτικής αστυνομίας και δημοσιογράφους.

Χθες ελήφθησαν άλλα 35 δείγματα από άλλη δομή φιλοξενίας αστέγων στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας που, σύμφωνα με το grtimes.gr,  βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τα τεστ θα πραγματοποιούνται καθημερινά για τρεις με έξι μήνες ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας σε όλη την χώρα, αλλά καθημερινά θα γίνονται τεστ.

«Είναι τρεις οι πυλώνες: θα γίνονται τεστ σε ευπαθείς ομάδες, σε εργαζόμενους σε δήμους και σε πρόνοια. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε τις επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε σωστά στοιχεία και να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και το τρίτο να ενισχύσουμε την ιχνηλάτηση», δήλωσε.

Ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα, ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, είμαστε σε εγρήγορση.

«Αυτά που ακούτε κάθε απόγευμα είναι ό,τι έγινε πριν δυο εβδομάδες. Τώρα που χαλαρώσαμε από χθες, θα δούμε σε 10 ημέρες τα αποτελέσματα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Οι στόχοι των τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Τα τέστ για κοροναϊό, από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ξεκίνησαν από χθς Δευτέρα, πρώτη μέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους: α) τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις κλειστές δομές, (όπως για παράδειγμα γηροκομεία και φυλακές) -στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων-,

β) τη συλλογή στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας,

γ) την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κοροναϊού.