Με αναφορά στην τραγωδία της Marfin ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «θρηνούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin».
Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε την μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσακάλη και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Είναι τα θύματα της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε την ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός. Οι μολότοφ των κουκουλοφόρων μιας εποχής που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό την εικόνα μας στο εξωτερικό.
Τις επόμενες μέρες, πιστός σε μια δέσμευση που είχα αναλάβει, η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν με μια πλακέτα που με δυο λέξεις, «Ποτέ πια», θα πολεμά τη λήθη και θα μας καλεί σε δημοκρατική επαγρύπνηση, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Marfin.
Αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο χαρακτήρισε άδικη την κριτική τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος και σε μια από τις τελευταίες ως προς την αποτελεσματικότητα. Λόγος και για τα δύο, η φοβική γραφειοκρατία.
Υποστήριξε ότι αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη μια ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά τους πολίτες και δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν αφορά το περιβάλλον.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει βασικές κατευθύνσεις σε τρία πεδία και συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση νομοθεσίας για περιβαλλοντικές άδειες, στη προστασία δασών και στη διαχείριση αποβλήτων.
Χαρακτήρισε «δραματικές» τις ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος.
Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές άδειες όπως είπε εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο» ενώ ανακοίνωσε ότι η διάρκεια των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια.
Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση, είπε και πρόσθεσε ότι «δεν το επιτρέπει και η δική μου συνείδηση».
Ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura κατ΄απαίτηση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σε οτι αφορά το θέμα των εξορύξεων των υδρογονανθράκων επεσήμανε έτι έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση. Όπως είπε είναι μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής, αν τις θέλουμε ή όχι στη χώρα. «Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι υποκριτική, αφού στους χάρτες του υπάρχουν εξορύξεις σε περιοχές Natura, είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με το εφεύρημα των οικιστικών πυκνώσεων θα κατατεθούν εκ νέου.