Η προστασία του περιβάλλοντος είναι εκ των συνθηκών επιβεβλημένη.

Ουδείς στις μέρες μας μπορεί να την αρνηθεί. Ούτε και αυτοί ακόμη οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής.

Στην άλλη πλευρά βεβαίως, στέκονται οι ζηλωτές του περιβάλλοντος, ο ακραίος ακτιβιστικός κύκλος που αρνείται κι αυτήν ακόμη την παρουσία του ανθρώπου στη φύση.

»Αφήστε τη φύση μόνη και ανεξέλεγκτη να οργιάσει» το δόγμα τους, μη ανεχόμενοι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές ή φωτοβολταϊκά στις ηλιόλουστες πεδιάδες και μη επιτρέποντας ακόμη και τις ηπιότερες των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στους υδροβιότοπους.

Μπορεί να αντιληφθεί ο καθείς πόσο μπορεί να αλλοιώσει π.χ. το περιβάλλον του Ολύμπου μια ξενοδοχειακή μονάδα στα υψίπεδά του, πόσο μπορούν να αλλάξουν το Φαράγγι της Σαμαριάς τυχόν κατασκευές ή πόσο ζημιογόνες μπορεί να γίνουν ενδεχόμενες ανεγέρσεις στη Βάλια Κάλντα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ουδείς μπορεί να αρνηθεί πόσο ξεχωριστό παρέμεινε το Νυμφαίο ή πόσο ανεδείχθησαν τα Ζαγοροχώρια από μια προσεκτική συντήρηση των λιθόκτιστων οικισμών και την προστασία του εκεί φαραγγιού. Οπως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ήπια και εντέλει προστατευτική παρουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις Πρέσπες ή στου Νέστου τους μαιάνδρους.

Κοινώς η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι κατ’ ανάγκην ασύμβατη με την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε μπορεί κανείς να επιβάλλει την αποβολή των ανθρώπων από τη φύση.

Ούτε επίσης είναι λογικό να αρνούνται οι νέοι περιβαλλοντολογιστές, ως άλλοι θρησκόληπτοι, τη χρησιμοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος την ώρα που μας απειλεί η κλιματική αλλαγή.

Στην πολυσύνθετη εποχή μας ούτε οι αρνητές χωρούν, ούτε οι ζηλωτές μας ταιριάζουν.

Το περιβάλλον δεν θα προσβληθεί αν στις βουνοκορφές μας στέκονται ανεμογεννήτριες, ούτε θα αλλοιωθεί η Βιστωνίδα λίμνη αν στις όχθες της στηθούν ξύλινα παρατηρητήρια για τους λάτρεις των άγριων πουλιών που μπορεί να έρχονται από τα πέρατα της Γης για να θαυμάσουν το πέταγμα των κορμοράνων ή τις πλάγιες πτήσεις των αργυροπελεκάνων.

Τούτες τις μέρες συζητείται στη Βουλή σχετικό περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο που ανάμεσα στα άλλα επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας και επιτρέπει την ήπια αξιοποίηση υδροβιότοπων ώστε να μπορούν να δεχτούν υποτυπωδώς επισκέπτες και παρατηρητές.

Και έναντι αυτών έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, αποτέλεσμα μιας φανατικής, σχεδόν θρησκόληπτης, περιβαλλοντολογικής αντίληψης.

Το μέτρο και ο ορθολογισμός είναι η λύση, από το συνδυασμό τους θα εξασφαλιστεί η προστασία της φυσικής ζωής και του περιβάλλοντος.

Ολα εντέλει είναι ζήτημα κανόνων και αρχών. Αρκεί να τίθενται σωστά και να τηρούνται.

ΤΟ ΒΗΜΑ