Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του έτους, ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να ενισχύσει τη διαθέσιμη ρευστότητα και να καλύψει τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω του κοροναϊού, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, επιφυλάσσεται σε ότι αφορά τα σχέδια για λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φέτος.

«Τα σχέδιά μας αφορούν τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις εώς τα τέλη του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η πρώτη από τις δύο εκδόσεις μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διάρκεια των νέων ομολόγων.

Η Ελλάδα άντλησε φέτος συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετούς και 7ετούς ομολόγου. Ο αρχικός οδικός χάρτης δανεισμού προέβλεπε μειωμένες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κατά περίπου 5 δισ., στα 7,5 δισ. ευρώ φέτος.

Αναθεωρείται το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

Παράλληλα, η Αθήνα σχεδίαζε την πρόωρη αποπληρωμή οφειλών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που έληγαν το 2021, ένα σχέδιο που φαίνεται πως πλέον αναθεωρείται.

«Μάλλον θα αναβάλλουμε τα σχέδια να αποπληρώσουμε πιο νωρίς το δΝΤ, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πέρυσι δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μειώνοντας τη συνολική έκθεση προς το Ταμείο κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.