Έρευνα: Δεκαπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία;

Έρευνα που έγινε στο Χάινσμπεργκ, την εστία της πανδημίας στη Γερμανία, κατέδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό είναι πιθανότατα πολλαπλάσιος από τον επίσημο

Πολλαπλάσιος από τον επίσημο αριθμό που ανακοινώνει καθημερινά το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch ενδέχεται να είναι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βόννης στην κοινότητα Γκάνγκελτ της περιφέρειας του Χάινσμπεργκ που θεωρείται η εστία της πανδημίας στη Γερμανία καθότι εκεί είχαν καταγραφεί τα πρώτα μαζικά κρούσματα στη χώρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου με τη συμμετοχή 919 ατόμων από 405 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας λοιμωξιολόγο Χέντρικ Στρέεκ, από την έρευνα προκύπτει ότι το 15,5% των συμμετεχόντων είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Το ποσοστό αυτό είναι πενταπλάσιο από το επίσημο ποσοστό του 3,1% των κρουσμάτων στην περιοχή.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρέθηκε φυσικά και η λεγόμενη θνητότητα, το ποσοστό δηλαδή των θανάτων επί του συνολικού αριθμού των μολυνθέντων. Βάσει της έρευνας η θνητότητα στο Γκάνγκελτ κυμαίνεται στο 0,37%.

1,8 εκατομμύρια κρούσματα στη Γερμανία;

Ο καθηγητής Χέντρικ Στρέεκ διευθύνει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Βόννης.Ο καθηγητής Χέντρικ Στρέεκ διευθύνει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Βόννης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πορίσματα της έρευνας όσον αφορά τη συμπτωματολογία, αφού το 22% των ασθενών δεν παρουσίασαν το παραμικρό σύμπτωμα και έμαθαν ότι είχαν προσβληθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην έρευνα. Όπως εξήγησε ο Γκύντερ Χάρτμαν, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα, «κάθε φαινομενικά υγιής που συναντούμε μπορεί να έχει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως», επισήμανε ο επιστήμονας, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα υγιεινής.

Σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες στη βάση των πορισμάτων και της θνητότητας ειδικότερα, ο εκτιμώμενος αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,8 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός προκύπτει βάσει της θνητότητας του 0,37% που προέκυψε από την έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη τον επίσημο αριθμό των 6.700 περίπου θανάτων στη χώρα. Ο εκτιμώμενος αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι δηλαδή δεκαπλάσιος από τον επίσημο αριθμό των 165.000 επιβεβαιωμένων. Ωστόσο, «φυσικά και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα με επιφύλαξη διότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Στρέεκ.

Κριτική στην έρευνα

Χάινσμπεργκ, η πρώτη εστία της πανδημίας στη ΓερμανίαΧάινσμπεργκ, η πρώτη εστία της πανδημίας στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι αρκετά διαφιλονικούμενη σε επιστημονικούς κύκλους στη Γερμανία. Ένας από τους λόγους είναι ο συγκριτικά χαμηλός αριθμός των θανάτων στο Γκάνγκελτ. Ο υπολογισμός της θνητότητας προέκυψε από μόλις επτά καταγεγραμμένους στο πλαίσιο της έρευνας θανάτους. Επίσης στο δείγμα των 1.000 ατόμων συμμετείχαν δυσανάλογα λίγα παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι. Οι ίδιοι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα παραδέχονται ότι η κατάσταση στο Γκάνγκελτ μπορεί να συγκριθεί εν γένει με άλλες περιοχές της Γερμανίας «μόνο υπό προϋποθέσεις».

Κριτική έχει ασκηθεί στην έρευνα και για το αμιγώς επικοινωνιακό σκέλος. Καθότι έγινε για λογαριασμό και κατ’ εντολή της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τα ενδιάμεσα πορίσματα των επιστημόνων που είχαν παρουσιαστεί στις αρχές Απριλίου με τη συμμετοχή μάλιστα του τοπικού πρωθυπουργού Λάσετ περιείχαν και συστάσεις προς την πολιτική.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa,epd)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Χωρίς κατηγορία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk