Υπό πίεση να παρουσιάσει μια στρατηγική χαλάρωσης της καραντίνας, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι προετοιμάζει μια διαδικασία άρσης των περιορισμών κατά του νέου κορωνοϊού «σε φάσεις».

Αυτός ο οδικός χάρτης αναμένεται να εξηγηθεί λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, οι γιατροί του οποίου εξέταζαν το ενδεχόμενο να ανακοινώσουν τον θάνατό του, όταν νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, χτυπημένος από τη νόσο Covid-19.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ζούμε με έναν βαθμό περιορισμών» ωσότου βρεθεί εμβόλιο, προειδοποίησε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε φάσεις η άρση της καραντίνας

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άρση της καραντίνας «σε φάσεις», με την πιθανότητα να αναστείλει την όλη διαδικασία και να επιστρέψει σε προηγούμενα στάδια, εφόσον χρειαστεί.

Η Βρετανία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης από τον νέο κοροναϊό, πίσω από την Ιταλία. Καταμετρά ήδη 28.446 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.599 (+4.339).

Οι αρχές φοβούνται ότι η πρόωρη χαλάρωση της καραντίνας, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου, θα οδηγήσει σε δεύτερο κύμα μολύνσεων, παρά τη μείωση του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ταμπλόιντ The Sun σήμερα, ο βρετανός πρωθυπουργός αφηγήθηκε λεπτομερώς την εμπειρία του με τη νόσο Covid-19 και δήλωσε ότι «κινητοποιήθηκε από την επιθυμία του» να βοηθήσει τη χώρα να σταθεί ξανά «στα πόδια της».

Εκτός της εφαρμογής διαφορετικών ωραρίων εργασίας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή την προώθηση των μετακινήσεων με ποδήλατο, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται για την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι να τίθενται σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.

«Εξετάζω αυτό το θέμα, ώστε, όταν τα ποσοστά μόλυνσης θα είναι εκτός ελέγχου στη χώρα, να μην εισάγουμε» την ασθένεια, είπε στο BBC ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα The Observer, το 67% των Βρετανών εκτιμά ότι είναι πρόωρο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα στάδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ