Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνης στις υποδείξεις των ειδικών θα είναι το κλειδί για την επιτυχία στην πρώτη φάση της επιστροφής στη νέα κανονικότητα, επεσήμανε, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αυτή την πρώτη φάση.

Σύστημα Υγείας

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας τόνισε πως στόχος είναι αφενός να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κοροναϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα νοσοκομεία ξεκινούν σταδιακά από σήμερα να επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους: α) τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις κλειστές δομές, (όπως για παράδειγμα γηροκομεία και φυλακές) -στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων-, β) τη συλλογή στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, γ) την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κοροναϊού».

Για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα προσληφθούν σταδιακά 1.100 άτομα, 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα συνεχίζεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς προσλαμβάνεται υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνονται οι ΜΕΘ και παράλληλα δημιουργείται απόθεμα υλικών. Επίσης μαζί με τους κρατικούς πόρους αξιοποιούνται και οι σημαντικές δωρεές δωρητών.

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για το επόμενο διάστημα

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήδη με ΠΝΠ που εκδόθηκε την 1η Μαΐου μεταξύ άλλων:

– Παρατείνεται για τρεις ακόμη μήνες το καθεστώς προστασίας της α κατοικίας όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι στις 30 Απριλίου ενώ η κυβέρνηση πέρα από τη δεύτερη κατά σειρά παράταση, δρομολογεί ένα νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο

– Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης έως τις 15 Μαΐου προκειμένου να εκμεταλλευθούν οι πολίτες τις σημερινές χαμηλές τιμές

– Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το μισό του βασικού μισθού στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥ

– Προβλέπονται μέτρα στήριξης για ναυτικούς είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάλεις είτε είναι άνεργοι

– Διευκολύνεται η απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες

– Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση παρατείνει την ισχύ μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα δρομολογεί μέτρα για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα όπως είπε έχει αποφασιστεί:

1ον. Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.

2ον. Να παραταθούν και το Μάιο, οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3ον. Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.

4ον. Να εξειδικευθεί, εντός του Μαΐου, η στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός και οι μεταφορές.

5ον. Να στηρίξει τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους, αξιοποιώντας εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα το νέο πρόγραμμα SURE.

6ον. Να επεκτείνει για ένα δίμηνο τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.

Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.200 αιτήσεις και είναι σε επεξεργασία άλλες 25.000 αιτήσεις. Τα χρήματα αυτά είναι επιδότηση και όχι νέο δάνειο. Η ένταξη στο μέτρο γίνεται ηλεκτρονικά από τις εταιρείες μέσω του www.ependyseis.gr και το μόνο δικαιολογητικό που απαιτείται είναι 4 υπεύθυνες δηλώσεις.

Σχεδιάζεται και θα μπει σε εφαρμογή, στους επόμενους δύο μήνες η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Ήδη, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις και έχει δεσμευτεί από τις τράπεζες ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Επιπλέον:

Το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτό αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάνει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου.

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Συντελείται στη χώρα ένα σημαντικό άλμα ψηφιακής διακυβέρνησης – Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον σ/ν για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως ξεκινά αύριο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Βασικοί άξονές του είναι:

– Η περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και απονομής διεθνούς προστασίας, με προτεραιότητα στις προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά.

– Η θέσπιση νομικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία των κλειστών δομών στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές ανοιχτές δομές.

– Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της.

– Η επικαιροποίηση διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν στην έκδοση golden visa.

Επίσης, αναφορικά με τη διευκόλυνση του πολίτη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι μπήκαν σε εφαρμογή νέες ψηφιακές εφαρμογές.

Ανάμεσα στα άλλα:

– Η ανανέωση των δελτίων ανεργίας θα γίνεται αυτόματα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

– Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, ή θανάτου συγγενικού τους προσώπου.

– Μια σειρά από υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, του e- ΕΦΚΑ, όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, θα παρέχονται ηλεκτρονικά σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, απασχολούμενους και αγρότες.

Συντελείται στη χώρα ένα σημαντικό άλμα ψηφιακής διακυβέρνησης

Στο αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε εφαρμογή τρεις ακόμη δράσεις μείζονος σημασίας για τον πολίτη.

Πρώτον: Εγκαινιάζουμε νέα διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο, το «ψηφιακό γκισέ». Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητά κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν «ψηφιακό γκισέ» είναι τα ΚΕΠ, οι ΔΟΥ και ο e-ΕΦΚΑ.

Δεύτερον: Ξεκινά -μέσω του gov.gr- η ψηφιακή κατάθεση αιτήσεων στα ΚΕΠ, τα οποία θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη.

Τρίτον: Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr.

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Γίνεται ήδη αντιληπτό σε όλους τους πολίτες -και αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο- ότι συντελείται σήμερα στη χώρα μας ένα σημαντικό άλμα ψηφιακής διακυβέρνησης. Αυτό το άλμα, υπηρετεί τον αγώνα ενάντια στον κοροναϊό, συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση του κράτους, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Χτίζουμε με πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και η σχέση αυτή δίνει νέα ώθηση στη Δημοκρατία μας».

Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στις πρωτοβουλίες στήριξης του Πολιτισμού, τονίζοντας: «Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο».

Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, ο κ. Πέτσας σημείωσε:

– Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

– Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

– Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

– Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διεθνή πρωτοβουλία Coronovirus Global Response

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 5 το απόγευμα στη διεθνή πρωτοβουλία Coronovirus Global Response.

Όπως εξήγησε: «Πρόκειται για μια μεγάλη Διάσκεψη Δωρητών, την πρωτοβουλία για την οποία έχουν αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η προεδρία του G20 και άλλοι. Στόχος του Μαραθωνίου Δωρητών που καλεί σε αλληλεγγύη κυβερνήσεων και ιδιωτών είναι η συγκέντρωση πόρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία του Covid-19. Αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού».

Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει από αρχές Απριλίου θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη εξεύρεσης κοινών λύσεων σε ζητήματα όπως οι προμήθειες υγειονομικού υλικού, ενώ έχει ζητήσει να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιό της με προσεκτικά βήματα και κάνοντας αξιολόγηση καθημερινά σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, θα το κάνουμε. Όπου βλέπουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα στο σχέδιό μας, θα το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Πέτσας, εξηγώντας ότι δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο ο δείκτης των κρουσμάτων αλλά και άλλοι δείκτες που έχουν να κάνουν με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Όλα γίνονται προσεκτικά. Οι ειδικοί εισηγούνται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει», υπογράμμισε ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι η αξιολόγηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα.

Σχετικά με τη θέση της Ιεράς Συνόδου ότι η Θεία Κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτη ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Δεν είναι κάποιο θέμα πίστης που πρέπει να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Για τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο βιντεοσκόπησης και ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτά είναι θέματα που σχετίζονται με το άνοιγμα το σχολείων, ότι όλα εξετάζονται και αξιολογούνται και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν αποφάσεις για τον τρόπο που θα γίνονται τα μαθήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως για τα καταστήματα εστίασης το αρχικό πλάνο προβλέπει να ανοίξουν από τις αρχές Ιουνίου. «Είμαστε σε συνεννόηση να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για το πλαίσιο εκείνου που θα επιτρέψει να έχουμε ανοικτά καταστήματα με πελάτες και ικανοποιητικό τζίρο», προσέθεσε.

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο μείωσης των δημοτικών τελών, είπε πως είναι σε εξέλιξη διάλογος με το οργανωμένο κομμάτι της εστίασης και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Για τη στήριξη του τουρισμού είπε πως υπάρχουν διαφορετικά στάδια, ότι είναι άλλο το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και άλλο των εποχικών καταλυμάτων, τα οποία για να ανοίξουν θα πρέπει να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι θα έχουν τζίρο, κάτι που εξαρτάται από τις αερομεταφορές. Επ’ αυτού ο κ. Πέτσας επισήμανε πως είναι κρίσιμη η πρωτοβουλία που έχει ανατεθεί στην Κομισιόν να κάνει τη σχετική μελέτη σε κοινοτικό επίπεδο. Ειδικά για την αρνητική στάση ηγετών, όπως η Άγγελα Μέρκελ, για τουρισμό εκτός των συνόρων τους, ο κ. Πέτσας τόνισε πως είναι απαραίτητη η εξομάλυνση των αερομεταφορών με προστασία της δημόσιας υγείας και υπογράμμισε πως η ίδια η ΕΕ έχει θεμελιωθεί πάνω σε τέσσερις ελευθερίες μία εκ των οποίων είναι αυτή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

Επιπλέον δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει δυναμικό σχέδιο για τη στήριξη εκείνων που υφίστανται απώλεια εισοδήματος. «Αναπτύσσουμε το σχέδιό μας για το Μάιο, υπάρχουν πρόνοιες για τον Ιούνιο. Όσο χρειαστεί θα στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και απασχόλησης», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο», απάντησε ερωτηθείς για τα σενάρια ανασχηματιμού ή πρόωρων εκλογών ενώ μετά από άλλη παρεμφερή ερώτηση τόνισε: «Δεν είναι στις προθέσεις το πρωθυπουργού να πάμε σε εκλογές. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό, θα συνεχίσουμε το έργο μας».

Ερωτηθείς για τα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα και αν ήταν στις σκέψεις της κυβέρνησης να ανοίξουν περισσότερα, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ομαλή εικόνα.

«Ακόμα και εκεί που υπήρχε αβεβαιότητα, δηλαδή στα μέσα μεταφοράς, η εικόνα είναι ομαλή χωρίς προβληματισμό. Επίσης και στα καταστήματα δεν βλέπουμε ιδιαίτερη ανωμαλία μέχρι στιγμής. Θα αξιολογούμε την κατάσταση και προς το μεσημέρι και το απόγευμα που θα έχουμε συνολική εικόνα» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά γιατί οι Έλληνες έδειξαν σημαντικό βαθμό υπευθυνότητας. Οι περισσότεροι τηρούν τα μέτρα και ενδεχομένως η καλή παρακαταθήκη που έχουμε να βοηθήσει για το επόμενο βήμα»,.

Σχετικά με τις καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο υπερκοστολόγησης στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ο κ. Πέτσας είπε ότι έχει απαντήσει η αρμόδια ΥΠΕ, πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως αυτός που πήρε την προμήθεια ήταν ο μοναδικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν παραμένει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία. «Φυσικά, αυτός είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Περιλαμβάνει και το άνοιγμα των δημοτικών εφόσον είμαστε σε καθοδική πορεία της πανδημίας», απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση για αποφυγή της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες ο κ. Πέτσας είπε πως δεν υπάρχει καμία απαγόρευση και πως η σύσταση που υπάρχει είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Για τη χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργός Άμυνας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για τη χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας.

«Έχουμε πει από καιρό ότι η φούσκα της απειλής και του εκβιασμού της Τουρκίας ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιές κατατρεγμένων ανθρώπων όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως γεωπολιτικό όπλο για να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, έσπασε στον Έβρο. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας μας. Το περιστατικό που περιγράφετε είναι ότι πολλές φορές η Τουρκία ξεπερνά τα όρια που θέτουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε εδώ να αναχαιτίζουμε τέτοιες προκλητικές ενέργειες και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διαμήνυσε.

Τέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τα μέσα Μαΐου να γίνει δια ζώσης πάλι με κανόνες και τήρηση των αποστάσεων.