Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει πως «η κυβέρνηση όπως με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, έτσι και με την άρση τους, μεταθέτει την ευθύνη στο λαό».

Τα σχολεία ανοίγουν με ευθύνη της κυβέρνησης

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kontra News», υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι η θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας, όπως και η επιβολή μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εκπαίδευσης είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα σχολείων και εκκλησιών απάντησε ότι «τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να στηρίξει τη λειτουργία, την υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή των σχολείων, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών.

Οι ανακοινώσεις της για το άνοιγμα των σχολείων μόνο ανησυχία προκαλούν. Γιατί δεν ακούσαμε τίποτα για δωρεάν μέσα υγιεινής, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, για απολυμάνσεις, ακόμα και για μαζικά τεστ για τον κοροναϊό.

Όσο για τις εκκλησίες, τα μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουν υπόψη ότι μιλάμε για κατά κύριο λόγο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες».

Χρεοκόπησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων για το ΕΣΥ

Ως προς την αποτίμηση της κυβερνητικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης είπε ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας με κριτήριο «να μην πιεστεί το σύστημα υγείας» αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας της πολιτικής που υποβάθμισε και εμπορευματοποίησε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα έχουμε στην Ελλάδα τα ίδια τραγικά αποτελέσματα που είχαν άλλες χώρες, απλά σε μεγαλύτερο διάστημα», τόνισε την αναγκαιότητα προσλήψεων υγειονομικών και επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ερωτηθείς για τους Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά απάντησε «η επιστημοσύνη και οι ευαισθησίες του κ. Τσιόδρα, τις οποίες δεν αμφισβητούμε, δυστυχώς συγκρούονται με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς είναι η κυβερνητική φωνή της «ατομικής ευθύνης», που όμως για να εμπεδωθεί πρέπει να συμβαδίζει με την ευθύνη του κράτους να προστατέψει την υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η κοινωνία μπορεί χωρίς εκμεταλλευτές

Ως προς την «επόμενη μέρα» είπε ότι «κυβερνήσεις, μεγάλο κεφάλαιο, ΕΕ, ετοιμάζουν ξανά να φορτώσουν τη νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «για να μείνει όρθιος ο λαός σημαίνει ότι θα πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Κάτι που απορρίπτεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε ταυτόχρονα και την αισιοδοξία του καθώς η πολύτιμη πείρα που συσσωρεύθηκε τα τελευταία χρόνια, τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας που «έφερε στον αφρό» η πανδημία και οι δυνατότητες για να ζήσει ο λαός με ευημερία και σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, αποδεικνύουν ότι «η κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά και χωρίς εκμεταλλευτές».

«Την επόμενη μέρα πρέπει να ακουστεί δυνατά το μήνυμα «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά»» υπογράμμισε.

Όχι σε κυβερνήσεις συνεργασίας

Αναφορικά με το σενάριο πρόωρων εκλογών θεωρεί πιθανό ότι «η κυβέρνηση θα πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες με βασικό στόχο να νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης».

Απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, υπενθυμίζει ότι τέτοιες κυβερνήσεις φόρτωσαν στο λαό τρία μνημόνια, τον έμπλεξαν ακόμα πιο βαθιά στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, και κάνει λόγο για ξανασερβίρισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ της «ξινισμένης σούπας μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας αν και το κάλεσμα απευθύνεται στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

«Η κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός μας είναι αυτή που θα ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και θα προκύψει από τη δική του απόφαση να φέρει τα πάνω – κάτω, να πάρει αυτός πραγματικά την εξουσία» υπογραμμίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι εικόνες της Πρωτομαγιάς μιλούν από μόνες τους

Χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς προσχηματική «γιατί μέσα σε μια βδομάδα ούτε η πανδημία μπορεί να τελειώσει, ούτε η θεραπεία και το εμβόλιο να ανακαλυφτεί».

«Άλλωστε οι εικόνες από τις συμβολικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε όλη την Ελλάδα, με τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκα, γάντια και με αποστάσεις μεταξύ τους, μιλούν από μόνες τους.

Ζητούν μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά και της ζωής των εργαζομένων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν ξανά τα σπασμένα αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος» καταλήγει στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.