Με αγωνία παρατηρούν την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής του τόπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι μεταξύ των κλάδων που υπέστησαν την μεγαλύτερη οικονομική ζημία από την έλευση του κοροναϊού.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επόμενη μέρα στην αγορά και για την σταδιακή επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η τρέχουσα κατάσταση προσιδιάζει σε «αχαρτογράφητα νερά» και από αύριο «ξεκινά ένα πείραμα για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά» στις νέες συνθήκες.

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του επιχειρείν με φόντο τις επιπτώσεις του κοροναϊού, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, υπογράμμισε ότι «μπορώ να καταλάβω τη λογική της κυβέρνησης. Πηγαίνει βήμα-βήμα. Κι αυτό, γιατί δεν ξέρουμε τις παραμέτρους του αόρατου εχθρού. Δεν ξέρουμε πότε και αν θα επιστρέψει. Άρα κρατάει εφόδια για την επόμενη φάση».

Τόνισε, ωστόσο, ότι στην επανεκκίνηση της οικονομίας «όλη η αγορά θα χρειαστεί ρευστότητα» προτείνοντας στην κυβέρνηση να στραφεί προς τις τράπεζες.

«Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τουλάχιστον αυτή τη φορά. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος διερωτήθηκε για τα κριτήρια που επικράτησαν σχετικά με το ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα, αρχής γενομένης από αύριο.

«Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει τα κριτήρια των κλάδων που ανοίγουν αύριο.

Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει, έστω με περιοριστικά μέτρα» σημείωσε.

Τέλος, πρότεινε κρατική επιδότηση σε όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, ύψους περίπου 5% των εσόδων που είχαν πέρυσι και με πλαφόν.