Κορωνοϊός: Τεστ στις ΗΠΑ τον ανιχνεύει από το πρώτο κιόλας 24ωρο

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποδειχθεί το τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποδειχθεί  το τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού και καθιστά δυνατή τη διάγνωση του ιού από το πρώτο κιόλας 24ωρο που αυτός μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το επιστημονικό τους επίτευγμα μπορεί να εντοπίσει τον κοροναϊό σε ασθενείς από το πρώτο 24ωρο μόλυνσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί θα διαγιγνώσκονται ως θετικοί πριν εμφανίσουν συμπτώματα και προπάντων πριν περάσουν στο στάδιο όπου μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian, το εν λόγω τεστ φαίνεται πως μπορεί να ανιχνεύσει τον κοροναϊό σχεδόν τέσσερις ημέρες νωρίτερα από τα συνήθη τεστ που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πίσω από το επιστημονικό αυτό επίτευγμα κρύβονται οι προσπάθειες των ειδικών στην Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa) να εξασφαλίσουν ταχύτατη διάγνωση σε περιστατικά χημικού ή μικροβιακού πολέμου.

Μετά την εμφάνιση της φονικής πανδημίας οι ειδικοί έσπευσαν να κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές, ώστε το τεστ να ανιχνεύει το νέο ιό.

«Το τεστ αυτό συμπληρώνει διαγνωστικά κενά που παρατηρούνται σε όλον τον κόσμο» σημειώνει ο επικεφαλής της Darpa, δρ Μπραντ Ρινκάισεν, καθώς φαίνεται πως θα μπορούσε να συμβάλει και σε άλλα στάδια της διαγνωστικής διαδικασίας.

Ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κοροναϊού, σε μια περίοδο κατά την οποία οι χώρες ανά την υφήλιο ξεκινούν σταδιακά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Βεβαίως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προαναφερθέντα είναι το να λάβει το τεστ την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), ώστε να καταστεί διαθέσιμο σε ευρύτερες ομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk