Σε μικρές συναθροίσεις, «επιδημίες», μικροεπιδημίες κρουσμάτων που έχουν να κάνουμε την ανακύκλωση αέρα από τα κλιματιστικά αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη ενημέρωση για τη εξέλιξη της πανδημίας, αναφερόμενος μάλιστα σε μια σχετική μελέτη από την Κίνα.

Όπως είπε ο ίδιος «θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κανείς αυτή την περίοδο να επιδιώκει να μην έχει ανακύκλωση του αέρα σε ένα κλειστό χώρο».

Αναφορικά με τις οικιακές κλιματιστικές μονάδες που αφορούν τον κόσμο, ο καθηγητής επεσήμανε ότι ο καθαρισμός του φίλτρου και η αλλαγή του φίλτρου πρέπει να γίνονται με ειδικές συνθήκες που αφορούν την αναπνευστική υγιεινή και φυσικά τη χρήση μάσκας, από τους ανθρώπους που κάνουν αυτή την αλλαγή φίλτρου, ιδιαίτερα σε ένα χώρο που υπάρχει άνθρωπος ο οποίος έχει υποψία της νόσου ή συμπτώματα της νόσου ή ακόμα περισσότερο έχει διαγνωστεί θετικός.

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς για αυτά τα θέματα, που ασχολούνται ειδικά με αυτά τα θέματα και ξέρουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να γίνεται σωστά η αλλαγή των φίλτρων και η περιποίηση αυτών των κλιματιστικών μονάδων, οι οποίες δεν έχουν μόνο σχέση με τον κοροναϊό.

Ειδική αναφορά έκανε στις ξενοδοχειακές μονάδες που όπως είπε  έχουν σχέση και με άλλα βακτήρια, μικρόβια, όπως η λεγιονέλλα ως ένα πρόβλημα εποχικό.

Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, να  επιχειρήσει να εκδοθούν κάποιες πρακτικές οδηγίες τουλάχιστον για τα κοινά κλιματιστικά.