Για τα νέα φάρμακα με ρεμντεσιβίρη αλλά και για ένα νέο αντιϊκο σκεύασμα σε μορφή ρινικού σπρέι μίλησε στο MEGA ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.

Για τη ρεμντεσιβίρη ο καθηγητής αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ουσίας στον οργανισμό και αξιολόγησε ότι δεν πρόκειται για το σωτήριο φάρμακο που περιμέναμε για τον κοροναϊό.

Τη ρεμντεσιβίρη αν μας την έδιναν δωρεάν μπορεί και να τη χρησιμοποιούσα, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε στην κάμερα του MEGA σχετικό γράφημα στο οποίο φαίνεται ότι ελάχιστα διαφέρει η απόδοση της ρεμντεσιβίρη σε ασθενείς σε σύγκριση με ένα placebo.

«Είτε νερό πάρεις είτε ρεμντεσιβίρη  δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα» εκτίμησε. «Το όφελος από τη ρεμντεσιβίρη ίσως να είναι ακόμη και μηδενικό».

Επιπλέον, σημείωσε ότι στις λοιμώξεις και πανδημίες τα μέτρα που λαμβάνονται συνήθως δεν είναι φαρμακευτικά. «Η ελπίδα είναι στην γρήγορη ανίχνευση από την πρωτοβάθμια υγεία στα σπίτια των κρουσμάτων» είπε.

Ο κ. Κούβελας, αναφέρθηκε και σε ένα ρινικό σπρέι νεομυκίνης «με το οποίο είχα εμπλακεί ερευνητικά και το οποίο φαινόταν ότι δουλεύει, αλλά δεν γνωρίζω πώς έχει προχωρήσει διότι δεν είχα εμπλακεί με την φαρμακευτική εταιρία που θα το αναπτύξει».