Συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά με αυστηρά μέτρα προστασίας – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Τα «μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ

Αρκετά διαφορετικός λόγω της πανδημίας του κοροναϊού αναμένεται να είναι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, καθώς οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν εν μέσω αυστηρών μέτρων προστασίας – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Αρκετά διαφορετικός λόγω της πανδημίας του κοροναϊού αναμένεται να είναι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, καθώς οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν εν μέσω αυστηρών μέτρων προστασίας και αντιδράσεων από συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς από την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την εργατική Πρωτομαγιά για το Σάββατο 9 Μαΐου.

Ακόμη κι έτσι όμως, οι συγκεντρώσεις, όπως προανήγγειλαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων, που περιλαμβάνουν την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και τη χρήση μασκών και γαντιών.

Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προγραμματισμένες συμβολικές κινητοποιήσεις στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας καθώς και στις άλλες πόλεις της χώρας θα γίνουν κανονικά από τους εργαζόμενους, επικαλέστηκε το παράδειγμα των διαδηλώσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στο Ισραήλ.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχώρησαν στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας, καλώντας να πραγματοποιηθούν συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης. «Καλούμε τις οργανώσεις-μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του, το ΕΚΑ εξέφρασε την αντίθεση στις αντεργατικές ρυθμίσεις με φόντο την πανδημία και ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως και την εκπόνηση ουσιαστικού σχεδίου στήριξης εργαζομένων και ανέργων. Η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε στους εργαζομένους αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων.

Σε συγκέντρωση στις 11 στο Σύνταγμα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων το άδειασμα των προσφυγικών καμπ και τη μεταφορά των διαμενόντων σε ξενοδοχεία, ενώ σε προσυγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11:00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους φετινούς εορτασμούς

Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνώντες δεν ανησυχούν για τις οργανωμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, αλλά για κάποιους κύκλους που ενδεχομένως θα εκμεταλλευτούν αυτή τη κατάσταση δημιουργώντας επεισόδια.

Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει για όσους με το πρόσχημα της Πρωτομαγιάς κατέβουν μαζικά για βόλτες στο κέντρο της Αθήνας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς ορισμένα από τα ΜΜΜ θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ κάποια θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες.

Συγκεκριμένα, κανονικά θα λειτουργήσουν μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων τους.

Ωστόσο, ακινητοποιημένα θα είναι ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Οι εργαζόμενοι στα ανωτέρω μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ανήμερα Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια του προαστιακού, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Παράλληλα, σε 24ωρη απεργία προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπως αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), ενώ τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Ολα τα «μπλόκα» της ΕΛ.ΑΣ

Μεγάλη θα είναι η τελευταία ουσιαστικά κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ την Πρωτομαγιά, για τον κορωνοϊό προκειμένου  να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, μεγαλο τμήμα των οποίων καταργείται από τις 4 Μαΐου. Προκειμένου να αποφευχθεί διασπορά του φονικού ιού της τελευταίας στιγμής. Με το δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες και η «κόπωση» των πολιτών από τη δίμηνη καραντίνα βοηθούν τη μαζική έξοδο προς εξοχικές κατοικίες κι άλλες περιαστικές περιοχές.

  «Το Βήμα» παρουσιάζει όλα τα   σημεία αστυνομικών ελέγχων στην περιοχή του λεκανοπεδίου, προκειμένου ν’ αποτραπούν άσκοπες μετακινήσεις και  παραβάσεις της νομοθεσίας για τον κορωνοϊό. Σε μια αστυνομική επιχείρηση που ίσως είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Πάσχα όπου ωστόσο υπήρξε αυτοπειθαρχία των πολιτών.

Τα σημεία ελέγχου στην Αθήνα, στα διόδια , στις παρακαμπτηρίους καθώς και σε περιφερειακούς δρόμους είναι τα εξής:

-Στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου

-Στη λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος της Αγίας Παρασκευής

-Στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου

-Στη συμβολή Αλεξάνδρας και  Κηφισίας, στο ύψος του Χίλτον

-Στο Ζαππειο

-Στη λεωφόρο Ποσειδώνος

-Στο Τροκαντερό, στο ύψος της Γλυφάδας

-Στη συμβολή των λεωφόρων Βάρης Κορωπίου και Καλύμνου

– Στη γωνία των οδών Πειραιώς και Δωδεκανήσου

-Στο Δημοτικό Θεαττρο του Πειραιά

-Στο Πορθμείο Σαλαμίνος (Παλούκια)

-Στην λεωφόρο Αθηνών

-Στη συμβολή Π. Ράλλη  & Κηφισού

-Στις πλατείες Δαβάκη και Καραισκάκη

-Στην έξοδο Αχαρνών προς Λαμία

-Στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας & Πατησίων στην Πλατεία Αμερικής

-Κατά μήκος Αττικής οδού και στην έξοδο προς Μαρκόπουλο και προς Κορωπί

-Στη Λ. Κηφισού από Φάληρο έως Μεταμόρφωση

-Στη λεωφόρο Καρέα στο ύψος  της Καισαριανή

-Στη Γέφυρα Βαρυμπόμπης

Ακόμη μπλόκα αναμένονται σε ΚΤΕΛ Λιοσίων, στον Σταθμό Λαρίσης, στην Πλατεια Ομονοίας & Πειραιώς, στη συμβολή Ομήρου & Ελ. Βενιζέλου (Νέα Σμύρνη) , στην Λεωφ Ποσειδωνος (Μαρίνα  Φλοίσβου), Οδό Αχαρνων (Αγ. Παντελεήμονα), Αλκιβιαδου και Πιπίνου, Ούλοφ Πάλμε & Λ.Παπάγου (Ζωγράφου) , Λ. Αμαλίας  και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη Λαχαναγορά Ρέντη, στην Πλατεία Καραϊσκήκη (Πειραιάς), στην Πλατεία Δημοτικου Θεάτρου (Πειραιάς), στο  ΚΤΕΛ Κηφισου , στην Λ. Δημοκρατιας (Αγ. Ανάργυροι), στην Λ. Φυλης (Ίδρυμα Αναπήρων Ίλιον) , Λεωφ Μαραθώνος και Αγ. Δημητρίου , Λεωφ.Μαραθώνος και  Λεωφ. Σπάτων, στην οδό Διονύσου–Χελμου και Διονύσου στην Πλατεία Πλατάνων στην Κηφισιά , στην Λεωφ. Κηφισίας, στην Λεωφ. Ποσειδώνος και Αμφιθέα ς – Μαρίνα Αλίμου, στην  Λ. Ποσειδώνος & Βασ. Γεωργιου Β΄ (Αγ. Κοσμά), στην Λ. Ποσειδώνος (Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας) Λ. Αθηνας και Απόλλωνος(Καβούρι), στην λεωφ. Ποσειδώνος & Βασ. Κωνσταντίνου – Βάρκιζα, στην  Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (Διασταύρωση Ναυπηγείων), στην Εθνική Οδό Μεγάρων Αλεποχωρίου και παραλιακή οδό Αλεποχωρίου Σχίνου, στα Διόδια Καλαμακίου , στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών (στο ύψος  του 5ου χλμ ),  στην επαρχιακή όδο  Οινόης – Π. Γερμενού  και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας–Θήβας (στα Βίλλια), στην οδό Φυλής, στην Λεωφόρο Δερβενοχωρίων και Εθνική Οδό Οινόης – Μαγούλας (στο ύψος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ) στον κόμβο  Καπανδριτίου – Πολυδενδρίου, στον κόμβο Μαλακάσας και Οινοφύτων της Παλαιάς Εθνικής και τέλος στην επαρχιακή οδό Συκαμίνου και Αυλώνος – Χαλκουτσίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk