Την καταβολή των κρατικών επιδομάτων και στους ιατροδικαστές της χώρας έχει ζητήσει με έγγραφό της από τις αρμόδιες αρχές η Πανελλήνια Ενωση Ιατροδικαστών Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οπως επισημαίνουν σε έγγραφο που στάλθηκε τον προηγούμενο μήνα «οι Ιατροδικαστές που υπηρετούν σήμερα στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, 25 σε αριθμό, ανήκουν στο δημόσιο ιατρικό προσωπικό της χώρας και καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις υπηρεσίες τους και τους γεωγραφικούς χώρους ευθύνης τους, ακολουθώντας τις κρατικές και διεθνείς οδηγίες που αφορούν στη διαχείριση σορών σε περίπτωση πανδημίας.

»Υπό αυτό το πρίσμα, δηλαδή την άμεση εμπλοκή των Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο φαινόμενο της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, λόγω της δημόσιας ιατρικής τους ιδιότητας, τις απρόβλεπτες συνέπειες ως προς τον αριθμό των θανάτων που θα προκύψουν και τη διαχείριση των σορών που θα κληθούμε να διαχειριστούμε, αλλά και την απρόσκοπτη, συνεχή, καθημερινή εξέταση πολιτών που χρήζουν ιατροδικαστική εξέταση, θεωρούμε δεδομένο ότι η πολιτεία δεν θα μας λησμονήσει και θα μας συμπεριλάβει στις κατηγορίες των ιατρών του δημοσίου που θα ενισχυθούν με έκτακτα κρατικά επιδόματα λόγω άμεσης προσωπικής ενασχόλησης με πιθανά ή ύποπτα κρούσματα. Την ίδια αντιμετώπιση θεωρούμε ότι πρέπει να έχει και το λοιπό προσωπικό των υπηρεσιών που έρχεται σε επαφή με βιολογικά δείγματα (τοξικολόγοι, παρασκευαστές, νεκροτόμοι)».

Ωστόσο επειδή μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απόκριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ιατροδικαστές μιλώντας προς «το Βήμα» υπογραμμίζουν ότι «την συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάθε περιστατικό που νεκροτομείται δύναται να είναι φορέας του ιού. Ξέρουμε επιστημονικώς τεκμηριωμένα ότι ο ιός ζει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες όπως είναι και το ανθρώπινο σώμα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εμπλεκόμενους στις ιατροδικαστικές πράξεις (Νεκροτόμοι). Δυστυχώς έως και την σήμερον πέραν από προφορικές υποσχέσεις, δεν έχει επιφέρει το παραμικρό.Οι Ιατροδικαστές του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τέτοιες παραβλέψεις, μετατρέπονται από μαχητές της πρώτης γραμμής σε φτωχούς συγγενείς του συστήματος Υγείας».