Ένα από τα βήματα για την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ, εν όψει της ιδιωτικοποίησης, περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ειδικότερα, όπως αναμενόταν, οι διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη και κατασκευή των έργων μεταφοράς φυσικού αερίου (π.χ. του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, του αγωγού EastMed κλπ), μεταφέρονται στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Έτσι, η ΕΔΕΥ θα κατέχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε, με τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) να κατέχουν το υπόλοιπο 35%. Μάλιστα, η ΕΔΕΥ θα μπορεί να προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ.

Με άλλη ρύθμιση εισάγεται σύντομη διαδικασία για τη μεταφορά εξειδικευμένου προσωπικού από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενόψει και του επικείμενου μετασχηματισμού του Διαχειριστή. Η εν λόγω διαδικασία αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι θα μεταφέρονται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιρειών, κατόπιν αιτήσεως που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 30/09/2020.

Επιπλέον, προτείνεται να εξειδικεύονται με Υπουργική Απόφαση τα μέτρα για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που επιφέρουν οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας στο περιβάλλον, μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους, διασφαλίζοντας την ασφαλή απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και την αποκατάσταση της έκτασης.

Ακόμη, στον τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη για τις βιομηχανικές δραστηριότητες που προκαλούν ρύπανση λόγω εκπομπές ρύπων ώστε να μην κατατάσσονται σε διαφορετική κατηγορία, εάν ασκούνται εντός επιχειρηματικών πάρκων, σε σχέση με τις αντίστοιχες δραστηριότητες που ασκούνται εκτός πάρκων.

Ειδικά για τους δασικούς συνεταιρισμούς, θα μπορούν οι Δήμοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους δάση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να εκμισθώνουν – απευθείας και χωρίς δημοπρασία για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη – την εκμετάλλευση του δάσους. Προϋπόθεση τα δύο τρίτα των μελών τους να είναι δημότες ή κάτοικοι του ίδιου δήμου και τα υπόλοιπα μέλη, κάτοικοι της οικείας περιφερειακής ενότητας.

Επίσης, αντιμετωπίζονται ζητήματα οριοθέτησης ρεμάτων, όταν η διαδικασία γίνεται στο πλαίσιο εκπόνησης ειδικού χωρικού σχεδίου (όπως π.χ. στο Μάτι). Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, η τυχόν απαιτούμενη περιβαλλοντική εκτίμηση για την οριοθέτηση ρεμάτων με την κατασκευή έργων διευθέτησης επ’ αυτών θα γίνεται στο δεύτερο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, ήτοι στο στάδιο έγκρισης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Ειδικά για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που είναι υπό εκπόνηση για το Μάτι ορίζονται σύντομες διαδικασίες διαβούλευσης και παροχής γνωμοδοτήσεων, δεδομένου του κατεπείγοντος χαρακτήρα εκπόνησής του.

Επιστρέφει το κυνήγι με γεράκι

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι, το ΥΠΕΝ επαναφέρει ουσιαστικά μια καταργηθείσα διάταξη που επέτρεπε την ιερακοθηρία (κυνήγι με γεράκι). Όπως διαφαίνεται η κοινότητα των γερακάρηδων στην Ελλάδα, αν και ολιγομελής, είναι δυναμική. Έτσι, θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση θηρευτικού γερακιού (το οποίο θα φέρει υποχρεωτικά πομπό) για κυνήγι, με την παρουσία κυνηγετικού σκύλου ή και χωρίς σκύλο. Η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων γερακιών θα μπορεί να γίνει και για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή, στη δημόσια υγεία καθώς και για την απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια και λοιπές εγκαταστάσεις.

Τέλος στην τροπολογία του ΥΠΕΝ, διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις για διόρθωση σφαλμάτων στην κτηματογράφηση θα εφαρμόζονται για το σύνολο των υπό κτηματογράφηση περιοχών, στις οποίες πρόκειται να διενεργηθεί η διαδικασία της ανάρτησης των στοιχείων κτηματογράφησης.