Συνεχίζεται και το Μάιο η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με το άνοιγμα επιχειρήσεων από τη Δευτέρα, ενώ όπως είπε το συνολικό πακέτο ενίσχυσης θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ.

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι και η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης,της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, που θα συνεχίσει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί τους επόμενους μήνες.

Αυτό σημαίνει και ότι όσοι παραμείνουν κλειστοί θα έχουν μείωση και τον Ιούνιο.

Τι δικαιούνται οι ενοικιαστές

Οι έμποροι και επαγγελματίες: Μείωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης

Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε αναστολή εργασίας:  Μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους, και της φοιτητικής κατοικίας τέκνου τους που φοιτά σε άλλη πόλη

Συμμισθωτές ή σύζυγοι: Δικαίωμα μείωσης υπάρχει μόνον όταν ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών (συνήθως συζύγων) που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή εκ των πραγμάτων θα υπολογιστεί στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, ήτοι η μείωση θα είναι 20%. Όταν ο τεθείς σε αναστολή είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή, οπότε τυπικά δεν δικαιούνται καμιά μείωση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει και εκεί μείωση του μισθώματος 20%.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα άσκησης του δικαιώματος μείωσης: Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην «ΕΡΓΑΝΗ» από όλους ανεξαίρετα τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό, ή τους παραπάνω εργαζόμενους μισθωτές, με το ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου, και η παράδοση στους εκμισθωτές αντιγράφου της δήλωσης αυτής.

Αν δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση τότε βγαίνουν όλοι χαμένοι. Οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα γιατί είναι απαράδεκτη και άκυρη η αυθαίρετη καταβολή μειωμένου μισθώματος. Αντίστοιχα οι εκμισθωτές, λόγω της έλλειψης δήλωσης,  χάνουν και αυτοί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις και μοιραία θα φορολογηθούν για ολόκληρο το μίσθωμα το οποίο θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν δικαστικά και χωρίς καμιά έκπτωση.