Προστατευτικές μάσκες προσώπου θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πολίτες για να εισέλθουν στα φαρμακεία της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τις μάσκες, για όσους δεν τη φορούν στους χώρους όπου είναι υποχρεωτική η χρήση της θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), μάσκες θα φορούν επίσης υποχρεωτικά οι φαρμακοποιοί και οι λοιποί εργαζόμενοι στα φαρμακεία.

Ο ΦΣΑ υπενθυμίζει επίσης στα φαρμακεία-μέλη του ότι εξακολουθούν να ισχύουν δύο άλλα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό:

– Στο φαρμακείο μπαίνουν κάθε φορά μόνο μέχρι δύο (2) άτομα

– Πρέπει να τηρείται υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου και δύο (2) μέτρων από άλλους παρευρισκόμενους στο φαρμακείο

Η απόφαση αυτή ελήφθη μία ημέρα μετά το αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς το υπουργείο Υγείας για επικαιροποίηση των οδηγιών που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.

Το αίτημα έγινε με αφορμή την επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για να ανακοπεί η διασπορά του νέου κοροναϊού. Ο ΠΦΣ απέστειλε επιστολή στον εκπρόσωπο του υπουργείου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε αυτήν προτείνει να καταστούν υποχρεωτικές οι προστατευτικές μάσκες στα φαρμακεία για όλους.

Ωστόσο εισηγείται να εξαιρεθούν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες από το μέτρο.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

– Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών

– Ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

– Άτομα με ειδικής ανάγκες που δεν μπορούν να φορέσουν και να αφαιρέσουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια.

Ο ΠΦΣ προτείνει ακόμα να υπάρχει επίσης στα φαρμακεία αντισηπτικό για να απολυμαίνουν τα χέρια τους οι πολίτες. Το αντισηπτικό πρέπει να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε αιθανόλη.

Μεταξύ άλλων, ζητά επίσης:

– Να τοποθετηθεί προστατευτικό πλεξιγκλάς στον πάγκο των φαρμακείων

– Να αφήνει ο φαρμακοποιός στον πάγκο τα φάρμακα, αντί να τα δίνει απ’ ευθείας στον ασθενή.