Η ΕΛ.ΑΣ προφανώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως , από την ερχόμενη Δευτέρα, στους εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους για την χρήση της μάσκας από τον κάθε πολίτη, για την τηρηση των αποστάσεων και τα χωρητικά δεδομένα σε κάθε κατάστημα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς . Ούτε και αν υπάρχει συνωστισμός στις χιλιάδες εκκλησίες όπου θα επιτρέπεται πλέον η προσέλευση των πιστών. Θα υπάρχει προφανώς ελεγχος μετά από καταγγελίες πολιτών. Ομως φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει απόκριση – όταν εκατομμύρια πολίτες θα είναι εκτός των σπιτιών τους- ίδια με εκείνη την περίοδο της καραντίνας. Κι όλα αυτά με το δεδομένο ότι η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να ασχοληθεί πλέον και με τον περιορισμό της εγκληματικότητας αφού δεν θα έχουν περιορισμούς κι οι κακοποιοί. Με φόβους έξαρσης του εγκλήματος λόγω της προσπάθειας των ποινικών να αναπληρώσουν την χαμένη λεία τους το προηγούμενο δίμηνο. Είναι προφανές  λοιπόν ότι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η χρήση των μασκών κλπ είναι θέμα ευθύνης των πολιτών, αυτοπειθαρχίας για ν αποφευχθεί διασπορά του φονικού ιού και θρηνήσουμε νέο κύκλο θυμάτων».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε -μιλώντας προς «Το Βήμα»- υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη σχετικά με τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ από την 4η Μαΐου οπότε υπάρχει σταδιακή άρση των περιοριστκών μέτρων της κυκλοφορίας.  Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν διαδοχικές συσκέψεις και θα δοθούν γραπτές εντολές για τον τρόπο που η αστυνομία θα ανταποκριθεί στη νέα αυτη φάση και τα μέτρα για συγκράτηση του κορωνοίου. Ομως οι αστυνομικοί σημειώνουν  ότι είναι αδύνατον οι 8000-10.000 ενεργοί αστυνομικοί στην Αθήνα ν ανταποκριθούν σε μέτρα που αφορούν εαν εκατομμύρια πολίτες φορούν μάσκα, αν την αλλάζουν σωστά , αν βάζουν αντισηπτικά , αν συνωστίζονται κλπ. Η κατάσταση επιτείνεται λόγω των αναγκών να δοθούν άδειες σε χιλιάδες αστυνομικούς -πιθανόν ποσοστό 10-20% του προσωπικού- που είχαν ανασταλεί λόγω της επιδημίας. Ακόμη αναμένονται εωτερικές μετακινήσεις αστυνομικών  από νησιά του Αιγαίου κλπ , τα ζητήματα ταξης, ενδεχόμενης δρασης αντιεξουσιαστών. Επιπλέον μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα αναλώνεται στις μεταγωγές κρατουμένων καθώς και με τη λειτουργία των δικαστηρίων που ξεκινούν πάλι. Βάρος θα δοθεί στους σχετικούς ελέγχους και σε αστυνομικούς τμημάτων της Αττικής αλλά και στην Αμεση Δράση, την ομάδα ΔΙΑΣ κλπ. Ζητούμενο είναι ακόμη και η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην πόλη που αναμένεται να μεγιστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ζητήμα συνωστισμού στις εκκλησίες κι ότι η ευθύνη μετατίθεται σε ιερείς κλπ για την αποφυγή μαζικής παρουσίας πιστών που θα θέσεις σε κίνδυνο την ζωή των προσερχομένων αλλά και των ανθρώπων της Εκκλησίας. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι στην Ρωσία κατεγράφησαν πολλοί θάνατοι κληρικών που δεν λάμβαναν μέτρα προστασίας κι αποφυγής μαζικών συναθροίσεων στις εκκλησίες.

  Οπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας «Η αστυνομία από την επιτήρηση και επιβολή μιας κυρίως απόφασης, που αφορούσε την ελεγχόμενη παραμονή των πολιτών στο σπίτι, σε λίγες μέρες θα κληθεί να ελέγξει όλες τις δραστηριότητες των πολιτών έξω από το σπίτι! Μέχρι πρότινος εντός των σπιτιών τους εκτός από τους πολίτες, παρέμεναν και οι κάθε λογής εγκληματίες, διαρρήκτες, ληστές, πορτοφολάδες έμποροι ναρκωτικών  και άλλοι , επιδιώκοντας να παραμείνουν υγιείς ώστε να μπορούν ακμαίοι να επιστρέψουν στο έργο τους. Αβίαστα εκτός από το αν πρέπει, γεννάται το ερώτημα, αν μπορεί η Αστυνομία να αναλάβει και αυτό τον ρόλο. Αν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της σύνορα, νησιά, δομές προσφύγων, έγκλημα,ένοπλες οργανώσεις , Εξάρχεια, και την επιτήρηση κάθε ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας. Εκτιμώ ότι πρέπει κάποιοι να εγκαταλείψουν  την λογική του χωροφύλακα για όλες τις δουλειές και να συνδεθούν με την έννοια του Αστυνομικού που εκτελεί καθήκοντα που συσχετίζονται με την εκπαίδευση και την αποστολή του».