Οι ανακοινώσεις για το «ξεκλείδωμα» της χώρας έγιναν μετά φανών και λαμπάδων, όλοι ικανοποιήθηκαν για το επερχόμενο τέλος της καραντίνας, ωστόσο οι απορίες έμειναν και είναι πολλές αναθεμάτες.

Ενας παράγοντας για παράδειγμα μεγάλου και ονομαστού ξενοδοχείου των Αθηνών, που τον ρωτήσαμε πότε και με ποιους όρους θα ανοίξετε, μας απάντησε ότι δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να μας πει, παρά να εκφράσει πλήθος αποριών και ερωτημάτων.

«Μας είπε ο Πέτσας ότι θα ανοίξουν τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία πόλης, με πρώτα τα αθηναϊκά και τον Ιούλιο τα επαρχιακά, αλήθεια πού και πώς στηρίζει την πεποίθησή του αυτή» διερωτήθηκε.

Και συνέχισε με ένταση ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προφανώς δεν γνωρίζει ότι τα αθηναϊκά ξενοδοχεία είναι απόλυτα εξαρτημένα από τους ξένους, η πληρότητά τους εξαρτάται από τις πτήσεις, από τη λειτουργία των αεροδρομίων και τους ξένους τουρίστες. Η η πληρότητά μας ορίζεται σε ποσοστό 85%-90% από διεθνείς πελάτες, πώς θα ανοίξουμε χωρίς ζήτηση, χωρίς ταξιδιώτες».

«Αυτή τη στιγμή», επέμεινε «δεν υπάρχουν πτήσεις, δεν υπάρχουν τουρίστες στην Αθήνα, ούτε επί του παρόντος υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έλθουν. Ακούμε διάφορα, ότι η TUI θα στέλνει τον Ιούλιο επτά αεροπλάνα τη μέρα στην Ελλάδα, αλλά ακόμη παραμένουν ανεπιβεβαίωτες φήμες, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό».

«Αλλά, πέραν αυτού» συνέχισε «δεν έχουμε πρωτόκολλα υγειονομικά, πώς θα τους εξυπηρετούμε, με μάσκες και απολυμαντικά, θα ανεβαίνουν τους ορόφους με τα πόδια, πώς θα τρώνε, σε τι περιβάλλον θα απολαμβάνουν τον αθηναϊκό ουρανό και τέλος πάντων μιλάμε για ξενοδοχεία ή για χειρουργεία» διερωτήθηκε χιουμοριστικά για να δηλώσει ακολούθως με πλήρη επίγνωση των λόγων του ότι «ο τουρισμός είναι προπάντων διασκέδαση, οι διακοπές είναι ευχάριστη διαδικασία, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε περιβάλλον απολύτως αποστειρωμένο».

«Γι’ αυτό», έσπευσε να διευκρινίσει, «δεν μπορώ να σας δώσω ασφαλή απάντηση, ούτε να δεσμευτώ για τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας των ξενοδοχείων μας».

Κοινώς μετέφερε απαισιοδοξία και δυσκολία πραγματική, χωρίς να κρύβει αγωνίες για τις εκατοντάδες των εργαζομένων που απασχολεί, για τον τρόπο και τις δυνατότητες κάλυψή τους. Πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος μόνο ρόδινη δεν θα είναι.

*******

Ορθιοι οι παίχτες του στοιχήματος ..

Πράγμα που σημαίνει ότι η μετά την καραντίνα περίοδος θα είναι δύσκολη γεμάτη περιορισμούς και αναστολές, τις οποίες με πολύ μεγάλη δυσκολία θα ξεπεράσουν οι υπεύθυνοι των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και γενικώς όσοι εμπλέκονται στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Αναγγέλθηκε ότι θα ανοίξουν στις 11 Μάιου τα στοιχηματικά πρακτορεία, αλλά η διοίκηση του οργανισμού αναζητεί τρόπους αποφυγής του συνωστισμού. Τραπέζια δεν θα υπάρχουν, οι παίχτες θα παίζουν, θα συμπληρώνουν όρθιοι τα δελτία τους και προφανώς θα προβλεφθεί ανώτατος χρόνος παραμονής στις αίθουσες.

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πλήθος άλλων αποριών για το επερχόμενο «ξεκλείδωμα». Ωστόσο, η έξοδος από την καραντίνα ήταν επιβεβλημένη και έπρεπε να γίνει. Τώρα ποιες θα είναι οι συνέπειες και αν θα τηρηθούν οι κανόνες προστασίας είναι ένα άλλο ζήτημα. Δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει δρόμος. Αναγκαστικά πια θα μάθουμε να κολυμπάμε στα νερά του κορωνοϊού. Αυτό ήθελε να δηλώσει με έμφαση και ο Πρωθυπουργός όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη στους υπουργούς του ότι «αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι το τελευταίο που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης».

Ο πόλεμος της Οικονομίας στη Βουλή

Η πολιτική μάχη επίσης θα μεταφερθεί κατά τα φαινόμενα στη ζώνη της Οικονομίας. Ηδη η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή, όπου θα παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο των οικονομικών μέτρων. Επ’ αυτών άλλωστε θα ασκηθεί και η αντιπολίτευση, η οποία επίσης προετοιμάζεται αναλόγως, καθώς αναζητεί πεδίο έκφρασης. Η προηγούμενη περίοδος ήταν όντως περίοδος εγκλεισμού και απομονωτισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Θα επιχειρήσει λοιπόν, να βγει στο ξέφωτο μήπως και αμβλύνει την ατμόσφαιρα απόλυτης κυβερνητικής επικράτησης το προηγούμενο διάστημα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει τις διαθέσεις και τους σκοπούς της αντιπολίτευσης και προετοιμάζεται αναλόγως. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκοπεύει να απαντήσει πάραυτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προετοιμάζεται για μπαράζ συνεντεύξεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων προκειμένου να αποκρούσει τη μαζική επίθεση της αντιπολίτευσης. Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν…