Προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση από την καραντίνα σε μια καθημερινότητα με λιγότερες δεσμεύσεις και περιορισμούς αποτελεί η συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις των επιστημόνων. Τους ειδικούς ανησυχεί, πάντως, η πιθανότητα να ατονήσει η τήρηση των μέτρων προστασίας και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοήσουν τη διασπορά του ιού.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κοινωνία πρέπει σταδιακά να επιστρέψει στην κανονικότητα, ωστόσο δεν παύουν να ανησυχούν για την επόμενη μέρα. Κυρίαρχος φόβος των επιστημόνων η καθημερινότητα και το ενδεχόμενο οι πολίτες να χαλαρώσουν και να πάψουν να τηρούν τους βασικούς κανόνες.

Πώς θα ελέγχεται ο πληθυσμός στις καθημερινές του επαφές, για παράδειγμα, στα μικρά εμπορικά καταστήματα, στα καφέ ή ακόμα και σε παραλίες.

Οι ευπαθείς ομάδες

Η μεγάλη αγωνία των ειδικών είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Εκεί η προσοχή πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Έναν από τους βασικούς προβληματισμούς αποτελεί η επιστροφή στις σχολικές τάξεις. Μπορούν οι μικροί μαθητές να τηρήσουν τα μέτρα; Κι αν τα παιδιά είναι ασφαλή, μήπως απειλούν άλλες ομάδες για παράδειγμα τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους;

Απαντήσεις στους περισσότερους φόβους των ειδικών θα δώσει ο χρόνος, γι’ αυτό για κάθε περιοριστικό μέτρο που θα αίρεται θα μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία της κοινότητας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνονται και βήματα πίσω όταν αυτό χρειαστεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.