Τις δυο πρώτες φάσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που αρχίζουν στις 4 και 21 Μαΐου, αντίστοιχα, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ, στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η πρώτη φάση

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως κατά την πρώτη φάση, όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS). Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Κατά τη δεύτερη φάση από την 21η Μαΐου, αίρονται όλοι ανεξαρτήτως οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν. Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Αυτή θα διέπεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του υπουργού Υγείας. Επίσης, επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Από τις 4 Μαΐου εφαρμόζεται πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Τα ωράρια προσέλευσης θα καθοριστούν από τους αρμόδιους καθ΄ύλην υπουργούς. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών, θα τυγχάνουν του δικαιώματος άδειας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Εξάλλου, δίδοντας προτεραιότητα στην ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας των τελειόφοιτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η επιστροφή τους στις σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί και θα αίρονται στη συνέχεια, με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.

Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, με δεδομένο ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, με δεδομένο ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Επίσης, κατά την πρώτη φάση επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στη θάλασσα, ποδηλασία κ.λπ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρούνται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα. Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί.

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Από την 18η Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους, με βάση τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας.

Η δεύτερη φάση

Εξάλλου, κατά τη δεύτερη φάση, από την 21η Μαΐου, ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.λπ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

Επίσης, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει τα πουργεία Εργασίας και Υγείας.

Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.

Εξάλλου από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες, τίθενται σε πλήρη λειτουργία τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια, θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι και επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στο διάγγελμά του πως «τα πάντα εξαρτώνται από την αυστηρή τήρηση των επιδημιολογικών πρωτοκόλλων και των οδηγιών που θα εκδίδονται από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία».