Αντιδρά στο άνοιγμα των σχολείων η αντιπολίτευση: Υγειονομικό ρίσκο με μεγάλους κινδύνους

Δριμεία κριτική ασκεί η Αντιπολίτευση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, μιλώντας για υγειονομικό ρίσκο με μεγάλους κινδύνους. Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις εισηγήσεις τους, καθιστώντας τη υπεύθυνη για ό,τι συμβεί.

Δριμεία κριτική ασκεί η Αντιπολίτευση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, μιλώντας για αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο με μεγάλους κινδύνους.

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις εισηγήσεις τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για μονομερές «σπάσιμο» της μέχρι τώρα συναίνεσης που υπήρχε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων και με πλήθος εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου! Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα, με το μάτι στραμμένο στην πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας» λέει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Στην απουσία των απαραίτητων test για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, εστιάζει το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη. «Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε «πείραμα» επιστροφής στην καθημερινότητα μοιάζει κενό γράμμα, που κρύβει κινδύνους για όλες τις κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά κυρίως, για τον ευάλωτο πληθυσμό» τονίζει.

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Φίλης : Θέατρο παραλόγου, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε καλέσει την κυβέρνηση να συζητήσει με όλα τα κόμματα, παρουσία της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, το μέγα θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων, πλην βέβαια της Γ΄ Λυκείου που επιβάλλεται να ανοίξει λόγω των Πανελληνίων Εξετάσεων και των πτυχιακών στο Πανεπιστήμιο που πρέπει να διεξαχθούν. Ματαίως!» δηλώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και της Α΄και Β΄ Λυκείου.»

Κι αυτό, τονίζει «παρά τη διάσταση απόψεων στον ιατρικό κόσμο και την αντίθεση ή τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης. «Σπάει» έτσι μονομερώς τη μέχρι τώρα συναίνεση που υπήρχε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια συναίνεση που την τραυματίζει καθημερινά με τις πρακτικές της, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, και τις αντιδημοκρατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες (περιβάλλον, παιδεία κλπ).»

Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ «ανέφερε διεξοδικά τις αντιρρήσεις του. Ανεπαρκείς σχολικές υποδομές, διαστάσεις αιθουσών και προαυλίων, συγχρωτισμός ανάμεσα στα παιδιά, υψηλός μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών, υποκείμενα νοσήματα, καμία πρόβλεψη για τεστ στους εκπαιδευτικούς, επιστροφή χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην υπηρεσία τους από τον τόπο κατοικίας τους, διακινδύνευση οικογενειών μετά την επιστροφή των παιδιών στα σπίτια τους, εκπαιδευτικοί με παιδιά στο δημοτικό κλπ».

» Φαίνεται ότι, εισακούστηκε, τουλάχιστον, για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και μερικώς για τα Δημοτικά, τα οποία ενδεχομένως να (μην) ανοίξουν την 1η Ιουνίου.»

» Σήμερα ακούσαμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης από την υπουργό Παιδείας και τις υποστηρικτικές εξηγήσεις του κυρίου Τσιόδρα. Δεν μας έπεισαν ότι υπάρχει ολοκληρωμένο και ασφαλές σχέδιο για ένα τέτοιο εγχείρημα. Μάλλον αύξησαν τις ανησυχίες μας, με δεδομένες τις διαφωνίες μέσα στον ιατρικό κόσμο και τη διεθνή εμπειρία.»

» Οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν την αντίθετη πορεία και ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Ενώ, στη Γερμανία κρατίδια ξανακλείνουν τα Λύκεια μόλις διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα εξαιτίας του βεβιασμένου ανοίγματός τους. Στο Βέλγιο εξαγγέλλουν τη δωρεάν προμήθεια όλου του πληθυσμού με μάσκες, ενώ, ταυτόχρονα διενεργούν 25.000 τεστ για τον ιό ημερησίως, ακριβώς για να προλάβουν μια νέα «σχολική» έξαρση. Εδώ έχουν γίνει μόνο 72.000 από την αρχή της πανδημίας και ο σχεδιασμός παραμένει ακλόνητος! Και βέβαια ούτε λόγος για δωρεάν διανομή μασκών και υλικών προφύλαξης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.»

«Το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων και με πλήθος εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου! Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα, με το μάτι στραμμένο στην πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας» σημειώνει ο κ. Φίλης και προσθέτει:

«Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για το αχρείαστο και υπαγορευμένο από μικροπολιτικούς υπολογισμούς βεβιασμένο και αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων και την καλούμε να επανεξετάσει τις αποφάσεις της.»

» Δεν υπάρχει το παραμικρό παιδαγωγικό επιχείρημα γιατί επιβάλλονται και τι εξυπηρετούν δέκα όλες κι όλες μέρες σχολείου. Αυτό που υπάρχει είναι ο βαρύς εθισμός αυτής της κυβέρνησης στον «ετσιθελισμό», τον κυνισμό και την αλαζονεία της εξουσίας. Η εξάρτησή της και οι αιμομικτικές σχέσεις με παντός είδους ιδιωτικά συμφέροντα, τύπου βάουτσερ και όχι μόνο, ειδικά στο χώρο της παιδείας, Δυστυχώς, αυτή τη φορά η κυβέρνηση επέλεξε να παίξει τα ευτελή πολιτικά της παιχνίδια πάνω στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Κρίμα!»

ΚΙΝΑΛ: Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε «πείραμα» επιστροφής κρύβει κινδύνους

Tην απουσία των απαραίτητων test για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη.

«Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε «πείραμα» επιστροφής στην καθημερινότητα μοιάζει κενό γράμμα, που κρύβει κινδύνους για όλες τις κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά κυρίως, για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως είχαμε εγκαίρως», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής .

Επαναφέρει τη πρότασή του για την δημιουργία του Δικτύου Πρώτης Γραμμής και για τεστ ακόμη και στο σπίτι καλώντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για αυτό. Ταυτόχρονα, η δωρεάν παροχή μάσκας και αντισηπτικών σε νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές δομές είναι αυτονόητη και απαραίτητη.

Σχετικά με τις μάσκες το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει επίκαιρη ερώτηση υπογραμμίζοντας ότι η τιμή των μασκών μιας χρήσης έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα ενώ προσθέτει πως για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα αισχροκέρδειας να συμπεριλαμβάνεται, ως έσχατη λύση, το μέτρο της διατίμησης.

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πως καλλιεργούν τυχοδιωκτικά σενάρια εκλογών.

«Τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για λουκέτα, ύφεση και αναπόφευκτες εκλογές μέσα στο έτος, έρχονται να προστεθούν στις διαρροές και τα σενάρια της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν χρόνο μέσα σε μια περίοδο δοκιμασίας να κάνουν εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Μια τέτοια στάση δείχνει μόνο τυχοδιωκτισμό και περιφρόνηση στην αγωνία των πολιτών», αναφέρει συγκεκριμένα.

ΚΚΕ: Ανησυχούν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών» αναφέρει το ΚΚΕ σχετικά με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.

«Αν δεν στηριχθεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δε θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Καταθέτει – άλλη μια φορά – άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλά και για να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών, στο βαθμό που παραμένουν κλειστές οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές.

Το ΚΚΕ τονίζει και εξηγεί λεπτομερώς ότι για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται:

– Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

– Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.

– Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία.

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία.

– Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών. Αυτό σημαίνει ότι: Παρέχεται άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση κανονικής άδειας.

– Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους.

– Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτιση τους με ευθύνη του κράτους.

Αναφορικά με τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το ΚΚΕ υπογραμμίζει:

– Υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να σταματήσουν οι πειραματισμοί, οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων (διατύπωση και ζητούμενα) των πανελλαδικών.

– Είναι αναγκαίο με άμεση νομοθετική παρέμβαση να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

– Απαιτείται να αρθούν οι περιορισμοί για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν.

– Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την τηλεκπαίδευση, αυστηρά όπου αυτή απαιτείται να συνεχιστεί.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ το ΚΚΕ επισημαίνει: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των ΑΕΙ να πάρουν μέτρα για να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σε καμιά Σχολή, να διεξαχθούν η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου και διπλή το Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, οικονομική και ψυχολογική, των φοιτητών».

Τέλος, το ΚΚΕ καταθέτει – εκ νέου – την συγκεκριμένη πρότασή του, ειδικότερα, για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου αλλά και την επαναληπτική του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk