Το σταδιακό »ξεκλείδωμα» της χώρας από τα δεσμά της πανδημίας αναγγέλθηκε, όπως αναμενόταν, το απόγευμα της Τρίτης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξειδικεύτηκε από τους αρμοδίους υφυπουργούς, του Νίκου Χαρδαλιά συμπεριλαμβανομένου, ο οποίος επέμεινε στην αυστηρή γραμμή μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και άρχεται η όλη διαδικασία.

Οσοι παρακολούθησαν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις ένιωσαν το άγχος και κατανόησαν το μέτρο που τις προσδιόριζε.

Η μεγάλη αγωνία, το άγχος που χαρακτήρισε τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, πήγαζε προφανέστατα από τον διάχυτο κίνδυνο ενδεχόμενης οπισθοδρόμησης και επανάκαμψης της επιδημίας, καθώς είναι φανερό στον καθένα ότι η νόσος παρ’ ότι έχει υποχωρήσει διατηρείται στην κοινότητα και απειλεί τα επιτεύγματα που εξασφάλισε η σχεδόν δίμηνης διάρκειας καραντίνα.

Αυτή η απειλή επέβαλε και το μέτρο, τα λελογισμένα βήματα ελευθέρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως και την αλλαγή του συνθήματος της νέας περιόδου. Από το »μένουμε στο σπίτι» περάσαμε στο »μένουμε ασφαλείς», δηλαδή βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά προσέχουμε, τηρούμε τους κανόνες απόστασης, υγιεινής και προστασίας της αναπνοής με μάσκες όταν εισερχόμαστε σε χώρους όπου εκ των συνθηκών υπάρχει συνωστισμός.

Δεν είναι τυχαίο ότι και το ίδιο άγχος διακατείχε και τους υφυπουργούς που εκλήθησαν να εξειδικεύσουν το πλαίσιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Απαντες ήταν αγχωμένοι, αναζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, μια ευκαιρία προκειμένου να επισημάνουν στους πολίτες την ανάγκη προσοχής, τήρησης των κανόνων και αποφυγής των περιττών μετακινήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρκούντως συναισθηματικός και συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του προς τους πολίτες, όπως και οι αναφορές του σε περαιτέρω ανοίγματα βήμα- βήμα και πάντα υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και πισωγυρίσματα στη διαδρομή.

Μετρημένο ήταν επίσης και το άνοιγμα των σχολείων, παρά τις πολλές πιέσεις και τις συνεχείς διαρροές από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας για γρήγορο και απαραίτητο όπως διέδιδαν άνοιγμα. Ο κ. Μητσοτάκης και εδώ επέλεξε το μέτρο μη θέλοντας προφανώς μια ευθεία σύγκρουση τόσο με τους γιατρούς όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν ήθελαν επ’ ουδενί την επιστροφή των μικρών μαθητών του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων στις σχολικές αίθουσες.

Ούτε κουβέντα επίσης για άνοιγμα των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν το ελαφρυντικό της παράδοσης μαθημάτων από απόσταση για τα οποία ήταν προετοιμασμένα από καιρό.

Γενικώς, μπορεί να σχολιάσει κανείς ότι ο φόβος φυλάει τα έρημα. Κοινώς ο πρωθυπουργός έδρασε μετρημένα. Το άνοιγμα είναι σταδιακό, κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για ελευθερία, αλλά έπαιξε παράταση επιδιώκοντας προφανώς το όποιο άλμα να το επιχειρήσει στις ζεστές μέρες του Ιουνίου όταν το θερμόμετρο θα αρχίσει να γράφει 35άρια, που σκοτώνουν τον κορωνοϊό στα δύο λεπτά.

******

Κάποια στιγμή πάντως πολλοί διερωτήθηκαν πως απουσίαζε ο κ. Τσιόδρας από τις ανακοινώσεις. Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να μιλάνε για το τέλος της καθημερινής ενημέρωσης. Κάτι που όμως διευκρινίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετέδωσε ότι η ενημέρωση θα διατηρηθεί σε καθημερινή βάση όπως επιβάλλουν οι αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας, τις οποίες συχνά επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης. Αλλωστε, αν παρ’ ελπίδα η κατάσταση χειροτερεύσει κάποιος πρέπει να τη μαζέψει. Και πιο αξιόπιστος από τον κ. Τσιόδρα δεν υπάρχει..

******

Επίσης μπορώ να σας βεβαιώσω ότι επέτυχε η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Γ. Γεραπετρίτη στην Αρχιεπισκοπή. Η σταδιακή ελευθέρωση των Εκκλησιών, το άνοιγμα των ναών από Δευτέρα μόνο για ατομική προσευχή και οι λειτουργίες από τις 17 Μαΐου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και παζαριού μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του Ιερώνυμου. Ως γνωστόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον υπουργό του να σπεύσει στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ιεραρχών που απαιτούσαν το άνοιγμα των Εκκλησιών μετά την εμφάνιση της Πρωτοψάλτη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

*******

Παράλληλα με το αναγγελθέν σταδιακό »ξεκλείδωμα» εξελίσσονται και άλλα ενδιαφέροντα, ιδιαιτέρως στον τουρισμό. Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης πήγε στην ευρωπαϊκή σύνοδο των ομολόγων του, αλλά δεν γύρισε πολύ ενθουσιασμένος. Αναζητούσε ένα κοινό πρωτόκολλο διακίνησης τουριστών, αλλά δεν βρήκε πολύ πρόθυμους τους βόρειους, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τα δύσκολα.

Τα νεύρα και οι χαρακτήρες ορισμένων πάντως δεν αλλάζουν. Ενα επίσημο αυτοκίνητο κινούμενο στην Μιχαλακοπούλου με ταχύτητα παραβίασε κόκκινο φανάρι και παρ’ ολίγον να παρασύρει έναν μοτοσικλετιστή. Και όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε όρμησαν εναντίον του αστυνομικοί με πολιτκή περιβολή και τον πέταξαν κάτω στον δρόμο. Εγινε επεισόδιο, μαζεύτηκε κόσμος αλλά το επίσημο αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια έγινε καπνός. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το αυτοκινήτου επέβαινε διακεκριμένο πολιτικό πρόσωπο. Αλλά επί του παρόντος διαφεύγει των ευθυνών του. Αλήθεια ο ευαίσθητος σε τέτοιες συμπεριφορές δημόσιων προσώπων υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα ερευνήσει την υπόθεση και θα αποκαλύψει τον νταή παραβάτη;