Ιστορικό χαμηλό στο οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης

Το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία άρχισε να καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες. Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη σημείωσε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που τηρούνται στοιχεία. Η βουτιά ήταν μεγαλύτερη στον κλάδο των υπηρεσιών, που παράγει τα 2/3 του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Tη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία κατέγραψε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη να σημειώνει βουτιά μεγαλύτερη των προβλέψεων, καθώς το lockdown λόγω της πανδημίας του κοροναϊού «πάγωσε» το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σχεδόν στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και την ΕΕ τον Απρίλιο βούλιαξε στις 67 μονάδες στην ευρωζώνη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ (από το 1985, όποτε άρχισε η καταγραφή των στοιχείων).

Ο δείκτης κατέρρευσε 27,2 μονάδες στην Ευρωζώνη στις 67 μονάδες, έναντι 94,2 του Μαρτίου και 103,4 του Φεβρουαρίου, πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2009, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση στις 74,7 μονάδες.

Το ισχυρότερο πλήγμα στις υπηρεσίες

Η βουτιά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ η πτώση στον κατασκευαστικό τομέα, αν και η μεγαλύτερη ιστορικά, ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι στους άλλους τομείς.

Ειδικότερα, στον κλάδο των υπηρεσιών, που παράγει τα 2/3 του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ο δείκτης έπεσε στο -35 από το -2,3 τον Μάρτιο. Στη βιομηχανία καταποντίστηκε στο -30,4 από -11,2 και στο λιανεμπόριο -28,3 από -8,6.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε στο 22,7 τον Απρίλιο από 11,6 του Μαρτίου.

Η κατάρρευση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από την πολύ μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και όλων των επιχειρηματικών τομέων.

Κατάρρευση και του δείκτη προσδοκιών

Βουτιά έκανε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (ΕΕΙ) στην Ευρωζώνη, ο οποίος κατρακύλησε 30,1 μονάδες στις 63,7 μονάδες.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε ό,τι αφορά τους φόβους για την ανεργία, ενώ υπάρχει ανησυχία και για αύξηση των τιμών.

Ο επιμέρους δείκτης για τις προσδοκίες ανεργίας εκτοξεύθηκε στις 63 μονάδες από 22,8 του Μαρτίου, κοντά στο ιστορικό υψηλό 70,7 κατά την εποχή τς βαθιάς ύφεσης του 2009.

Στο κόκκινο οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης

Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο ESI κατρακύλησε στην Ολλανδία (-32,6), την Ισπανία (-26,0), τη Γερμανία (-19,9) και τη Γαλλία (-16,3), ενώ δεν συγκεντρώθηκαν στοιχεία στην Ιταλία λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι σε πολλές χώρες το ποσοστό των απαντήσεων στην έρευνα ήταν χαμηλότερο από ό,τι συνήθως και ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή και συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών από ό,τι συνήθως.

Μικρότερη η μείωση στην Ελλάδα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα μειώθηκε, επίσης, τον Απρίλιο, αλλά πολύ λιγότερο από ότι ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 10,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 99,3 μονάδες έναντι 109,4 μονάδων τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα, πολύ μικρότερη ήταν και η μείωση του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο οποίος υποχώρησε κατά 13,4 μονάδες στις 102,4 μονάδες.

Στην Ελλάδα, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος προέκυψε, επίσης, από την πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (στις -32,6 από -16,5 μονάδες) και όλων των επιχειρηματικών τομέων: της βιομηχανίας (-5,6 από 3,1), των υπηρεσιών (1,1 από 26,6), του λιανικού εμπορίου (3,2 από 21,3) και των κατασκευών (-76,3 από -30,5).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk