Πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο ενόψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για το σταδιακό »ξεκλείδωμα» της χώρας από το πλήθος των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε σχεδόν τους πάντες με πρώτους βέβαια τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν αναλυτικά και μαζί συζήτησε με τους υπουργούς του πως σταδιακά θα ελευθερωθούν η οικονομία και η κοινωνία.

Σας βεβαιώνουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν εκκρεμότητες και αιτήματα, πάμπολλα αιτήματα γιατί πλήθος κλάδων επιδιώκει να εξέλθει της καραντίνας το ταχύτερο δυνατό.

Οπότε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πολλά ήταν τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα διευθετούνται ως την τελευταία ώρα.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα αποφύγει τις λεπτομέρειες, θα περιγράψει το απόγευμα της Τρίτης το γενικό πλαίσιο και η εξειδίκευση θα γίνει από τους υφυπουργούς, ούτε καν από τους υπουργούς, προφανώς για να μην εμπλακούν σε κύκλους αντιπαραθέσεων με επιμέρους κοινωνικές ομάδες.

Οι απαιτήσεις των ιεραρχών

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εκκλησίας, η οποία απαιτεί οσονούπω το άνοιγμα των ναών. Η ιεραρχία απαιτεί να ελευθερωθούν πρώτες οι Εκκλησίες ώστε να αρχίσει να επιστρέφει το ποίμνιο στους ιεράρχες.

Μάλιστα ορισμένοι επίσκοποι χρησιμοποίησαν την Πρωτοψάλτη και το φορτηγό της που πέρασε μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου για να διαδηλώσουν το δίκαιο όπως λένε αίτημά τους καθώς δεν γίνεται η αγαπητή αοιδός να σπάει την καραντίνα προκειμένου να τραγουδήσει μπροστά στον πρωθυπουργό και εκείνοι να μην μπορούν να ψέλνουν τους χριστιανικούς ύμνους μπροστά στους πιστούς και ορισμένοι που επιδίωξαν κάτι ανάλογο με την δημοφιλή ερμηνεύτρια να διώκονται από την Πολιτεία και δη από τον Χαρδαλιά.

Ο αγγελιοφόρος Γεραπετρίτης

Εν τω μεταξύ το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το άνοιγμα των Εκκλησιών με αποτέλεσμα να ερεθιστούν οι ιεράρχες. Ο Πρωθυπουργός πάντως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν θέλει να τα χαλάσει με τον Ιερώνυμο και αναζητεί τρόπους διευθέτησης της όποιας διαφοράς. Και πρόκειται να αποστείλει, αν δεν το έχει ήδη πράξει, αγγελιοφόρο τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να βρεθεί μια κάποια λύση και να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση με την Εκκλησίας της Ελλάδος.

Φόβοι και αγωνίες της επόμενης μέρας

Αν ωστόσο, λυθεί η όποια διαφορά με την Εκκλησία το μεγάλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι αυτό της οικονομίας. Οι προβλέψεις που έρχονται από διεθνείς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης, Τράπεζες και συμβουλευτικές εταιρίες δεν είναι και οι καλύτερες. Οι περισσότερες μάλιστα είναι αποκαρδιωτικές και σοκάρουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι όποιες μετριοπαθείς προσεγγίσεις, σαν και αυτή του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος για ύφεση στο 4%, φαίνεται δεν πείθουν ούτε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι ανησυχούν για την ανεργία. Οσο κι αν ενθαρρύνονται από έρευνες πατριωτικού ενθουσιασμού σαν κι αυτή που παρουσίασε τη Δευτέρα η »Διανέοσις» του Δημ. Δασκαλόπουλου, που θέλει σχεδόν το 90% των πολιτών να αισιοδοξεί για το μέλλον, τους καταδιώκουν μαύρες σκέψεις για όσα θα ακολουθήσουν. Ο μεγάλος φόβος έχει να κάνει με την ανεργία και την υποκατανάλωση που θα επικρατήσει λόγω των μειωμένων εισοδημάτων, πράγμα που θα δυσχεράνει τις όποιες προσπάθειες.

Σκοτωμός για την οικονομία

Η οικονομία πάντως θα έχει την τιμητική της την Πέμπτη όπου θα οργανωθεί κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στο Κοινοβούλιο προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της επόμενης μέρας και ιδιαιτέρως τις πρωτοβουλίες επανεκκίνησης της οικονομίας. Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον και όλες οι πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζονται γι’ αυτή, καθώς θεωρούν ότι οφείλουν να αντιπαραθέσουν προτάσεις και δι’ αυτών να ανοίξουν δρόμους δημοσιότητας, τους οποίους είχαν χάσει όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της ισοπεδωτικής παρουσίας του κ. Χαρδαλιά και της μεγάλης ομάδας των γιατρών που τον συνοδεύουν. Κατά τα φαινόμενα θα υψωθούν οι τόνοι, θα βγουν »μαχαίρια», ο Βρούτσης θα ζήσει μεγάλες στιγμές και γενικώς τίποτε δεν θα θυμίζει το κατατονικό κλίμα που επικράτησε στις μέρες της μακράς καραντίνας. Ηδη οι εχθροπαθείς των δύο πτερύγων ασκήθηκαν δεόντως το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου επικράτησαν ύβρεις και φανατισμοί, κοινώς αγώνες άγονοι χωρίς περιεχόμενο που δεν φανερώνουν τίποτε άλλο πέρα από το δημοκρατικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει το πλήθος των κακών προπαγανδιστών της μιας και της άλλης πλευράς.

Η μετάθεση της Πρωτομαγιάς…

Η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται πρώτη να διχάσει εν μέσω καραντίνας. Ηδη διάφορες δυνάμεις μεταδίδουν ότι θα οργανώσουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις εκκλήσεις γιατρών και επιδημιολόγων. Βλέποντας τις διαθέσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μετάθεση των εορταστικών εκδηλώσεων για μια εβδομάδα μετά τη λήξη της καραντίνας και πλέον μένει να αποδειχτεί αν θα πειθαρχήσουν οι πολιτικές και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ή θα είναι πρώτοι αυτοί που θα σπάσουν τα μέτρα.

.. και το πλοίο της πανούκλας στη Μασσαλία του 1702

Επ’ ευκαιρία τις προηγούμενες μέρες ανέλκυσα από τα βάθη του Τwitter μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Εκεί κάποιος γάλλος υπενθύμιζε ότι το 1702 ένα εμπορικό πλοίο προερχόμενο από την Κύπρο με θύματα πανούκλας στο πλήρωμά του προσέγγισε το λιμάνι της Μασσαλίας. Οι λιμενικές αρχές επέμειναν να μην ξεφορτωθούν τα εμπορεύματα και να παραμείνουν πρόσωπα και αγαθά σε καραντίνα 40 ημερών. Οι τοπικοί έμποροι όμως ήταν ανένδοτοι. Απαιτούσαν να παραλάβουν τα εμπορεύματα που είχαν προπληρώσει και εντέλει υπό το βάρος της έντονης πίεσής τους ικανοποιήθηκαν. Δύο χρόνια μετά ο μισός πληθυσμός της Μασσαλίας είχε πεθάνει…