Μαχαίρια ξαναβγήκαν μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού με αλληλοκατηγορίες για πολιτικές και προτάσεις που οδηγούν τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Αν δεν εφαρμόσετε εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας η χώρα θα οδηγηθεί σε νέο μνημόνιο λέει στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου πακέτου θα είναι αυτή ακριβώς που θα μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια ανταπαντά η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αναφορά μάλιστα του κ. Τσακαλώτου σε ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για το τρίτο μνημόνιο εξόργισε τον κ. Σταϊκούρα που του θυμίζει ότι το τρίτο μνημόνιο φέρει αποκλειστικά τη δική του υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μέση οι πολίτες παρακολουθούν τρομοκρατημένοι τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις με τις μνήμες των πέτρινων μνημονιακών χρόνων να είναι ακόμη πολύ νωπές για να συγχωρήσουν οποιονδήποτε με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του ή την παθητική στάση του οδηγήσει τη χώρα σε νέο αδιέξοδο.

Τσακαλώτος: Μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια

Η νέα κόντρα ξεκίνησε με την απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «οι μαξιμαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια».

Όπως τονίζει μέσω Facebook o τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο – το οποίο φυσικά δεν εξαντλεί όλον τον διαθέσιμο χώρο – είναι η μόνη πρόταση που εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη μείωση του ΑΕΠ.»

» Και άρα ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη αύξηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Και άρα δεν θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια», σημειώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Καλεί δε τον κ. Σταϊκούρα «να είναι πιο προσεκτικός», όπως αναφέρει, «ειδικά από την στιγμή που ήταν βουλευτής της ΝΔ η οποία έβαλε τις βάσεις για το πρώτο μνημόνιο, αλλά και υπουργός που εφήρμοσε το δεύτερο και παγίδεψε την χώρα για το τρίτο (όπως άλλωστε προκύπτει αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία που ο ίδιος κατέθεσε)».

«Την περίοδο 2008-2014 η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Αν ο κ. Σταϊκούρας δεν εμπλακεί με την – πλούσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – συζήτηση για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας 40%», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

«Η υστεροφημία του κ. Σταϊκούρα δεν είναι βέβαια η πρώτη προτεραιότητα μου. Το να μην ξανακαταρρεύσει η χώρα όμως είναι» καταλήγει.

Σταϊκούρας : Δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική «τρικυμία» του

Αιχμηρή ήταν και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

«Οι συνέπειες της πανδημίας στις οικονομίες είναι πανθομολογούμενες και βαριές. Βαριές θα είναι και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και συνεχίζει:

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δέσμες παρεμβάσεων, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Συζητούμε συνεχώς με φορείς και παράγοντες της οικονομίας, ώστε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις, εντός των υφιστάμενων, στενών, περιθωρίων.»

» Λυπούμαι που ο κ. Τσακαλώτος, ευρισκόμενος σε ιδεολογικοπολιτική σύγχυση, αυτοαποκλείεται από την, εθνικά αναγκαία διαδικασία, της σοβαρής ανταλλαγής απόψεων. Διαδικασία που πρέπει να γίνεται χωρίς τάσεις επιβολής, εξάρσεις προσβολών και ατεκμηρίωτου επιστημονικού και πολιτικού ελιτισμού.»

» Με εκπλήσσει που η σύγχυση τον έχει οδηγήσει να περιλαμβάνει σε δηλώσεις του ψευδή στοιχεία (π.χ. μου επιρρίπτει ψευδώς ευθύνες για τη σειρά των μνημονίων, ειδικά δε του τρίτου, στο οποίο, όπως όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, οδηγήθηκε η χώρα εξαιτίας των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και φέρει τη δική του υπογραφή).»

»Δυστυχώς για τον κ. Τσακαλώτο, η μέχρι σήμερα ιστορία έχει γραφεί. Δεν έχει ανάγκη από συγγραφείς σκοπιμοτήτων.»

«Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική “τρικυμία” του. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης, χωρίς έπαρση, να αγωνιζόμαστε, για να βγει η χώρα όρθια από αυτή την κρίση» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

«Θα επιστρέψουμε σε ύφεση αλλά όχι σε μνημόνια»

Στους φόβους ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας μπορεί να φέρει νέα μνημόνια απάντησε ο κ. Σταϊκούρας και σε συνέντευξή του στον ANT1.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η έκταση του προβλήματος θα είναι μεγάλη και η χώρα θα επιστρέψει σε ύφεση. Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται όλοι να ενεργήσουμε αλληλέγγυα.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα μνημόνια. «Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διέθεσε πόρους για τη στήριξη των πολιτών αλλά κρατά και «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα… «Δίνουμε πόρους γιατί θέλουμε η επιχειρηματικότητα να κρατήσει τις θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το συνολικό πακέτο μέτρων (δημοσιονομικά και μέτρα ρευστότητας) θα φθάσει τα 24 δισ., χρήματα που εξασφαλίζονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, από ευρωπαϊκούς πόρους και από την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Δεν έχουμε όμως ακόμα εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη», διευκρίνισε ο υπουργός.