Την επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων και όχι μόνο του ενός τρίτου αυτών που προβλέπει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την παροχή επιδόματος 400 ευρώ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκλεισμός

Με ερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας γίνεται λόγος για αποκλεισμό της μεγάλης μερίδας των μακροχρόνια ανέργων από την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως με βάση την πάγια πρακτική, για να θεωρείται κάποιος μακροχρόνια άνεργος, θα πρέπει να διαθέτει κάρτα ανεργίας, συνεχόμενα για πάνω από 12 μήνες (12 μήνες και 1 ημέρα).

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, για το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ, επιδοτούνται όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή, στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι επιδοτούνται μόνο όσοι, μέχρι την 16/04/2020, διαθέτουν κάρτα ανεργίας από 12 έως 24,5 μήνες.

Μόνο το ένα τρίτο είναι οι δικαιούχοι

Επίσης, σύμφωνα την επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, συνεπώς τα υπόλοιπα 2/3 μένουν εκτός της ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πως όσοι έχουν συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες, δε σημαίνει ότι όταν έμειναν άνεργοι δικαιούνταν απαραίτητα και έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα ανεργίας: Δηλαδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι μένουν εκτός της παροχής, παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επίδομα και ρωτούν τους υπουργούς:

«Πως προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να συμπεριληφθεί στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων και όχι μόνο το 1/3 αυτών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι με συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα;».

Ο Τσακαλώτος για τη μεσαία τάξη

Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ψηλά στην ατζέντα τη «μεσαία τάξη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει σημαντικά την μεσαία τάξη της χώρας η οποία, σύμφωνα με την ίδια ρητορική, είχε πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως ενώ είναι γεγονός ότι ο επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν είναι σαφής σύμφωνα με κάποιους στη μεσαία τάξη, εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μέρος των μισθωτών – ιδιαίτερα οι έχοντες τριτοβάθμια εκπαίδευση – οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς και μέρος των αγροτών.

Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται βάναυσα σήμερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Τι ρωτά τον Σταϊκούρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτά τον Χρήστο Σταϊκούρα αν πρώτον: «Είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία;».

Και δεύτερον αν «θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης; Αν όχι γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;».